Ceban: Chișinăul riscă să rămână azi fără apă la robinete, dacă consilierii nu aprobă un tarif mai mare
Full Article 4 minutes read

Ceban: Chișinăul riscă să rămână azi fără apă la robinete, dacă consilierii nu aprobă un tarif mai mare

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban spune Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Tot el menționează că este „necesar să fie ajustat tariful” la apă și canalizare și îndeamnă CMC „să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea”. În același mesaj, postat pe Facebook, edilul spune că autoritățile capitalei au fost avertizate că municipiul ar putea rămâne azi fără apă. 

„Stimați locuitori, am fost avertizați că astăzi putem rămâne și fără apă”, susține Ceban.

Tot el spune că a adus „toate argumentele autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale”.

„Nu arătați cu degetul la Primărie după ce ați scumpit totul. Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015”, scrie Ceban, pe Facebook.

El adaugă că „este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene”.

„Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurtă a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofă pentru Chișinău”, a adăugat edilul.

Prin urmare, el a avut un îndemn către Consiliul Municipal Chișinău – „să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat”.

***

De menționat că astăzi, în agenda Consiliului Municipal Chișinău este subiectul cu privire la majorarea tarifelor la apă și canalizare.

Amintim că pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI).

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: