Datoriile întreprinderii „Apă Canal Chișinău” trec pe conturile Primăriei. Urmează majorarea tarifului pentru apă și canalizare?
Full Article 5 minutes read

Datoriile întreprinderii „Apă Canal Chișinău” trec pe conturile Primăriei. Urmează majorarea tarifului pentru apă și canalizare?

Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit la ziua de astăzi, circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI). O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 3 noiembrie. 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău s-a desfășurat la sediul „Apă Canal Chișinău” și nu al Primăriei. În debutul întrunirii, și-au înregistrat prezența 36 din 51 de consilieri aleși.

Consilierii municipali au avut în șir de dezbateri pe baza proiectelor de pe ordinea de zi. Mai exact, aleșii locali au discutat despre preluarea datoriilor de la BERD și BEI pe care le are întreprinderea Apă Canal Chișinău”, de către Primăria capitalei.

După mai multe schimburi de replici între consilieri, la ședință s-a prezentat și edilul Ion Ceban. Primarul a avut un discurs înflăcărat, în care a acuzat guvernarea PAS că desfășoară atacuri raider la Apă Canal Chișinău”.

„Eu ascult de o oră și jumătate balivernele unui cetățean care nu are absolut nimic de-a face cu activitatea de stat. Dumnevoastră ascultați aici un cetățean care vă povestește despre o metodologie care trebuie respectată, ascultați un cetățean care vă povestește aici cai verzi pe pereți la indicația PAS-ului. PAS-ul a dat indicația ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu dumnevoastră să fim de vină că municipiul Chișinău nu va avea apă. Pasul doi al PAS-ului este preluarea prin atac raider a acestei întreprinderi, falimentarea acestei întreprinderi strategice pentru Republica Moldova și pentru Chișinău. Acum se produce atacul raider asupra Apă-Canal. Fraierii ăștia au pus pe brânci toată Republica Moldova, ne-au umplut de datorii. Avem peste 20 miliarde datorii de stat într-un singur an de zile. Dacă e de stins apa, atunci să începeți de la Guvern, Președinție și Parlament. Vă rog să reveniți și nu mai ascultați baliverne și brașoave de metodologie pe care tot ei nu le respectă”, a declarat Ceban, apoi a părăsit ședința.

Spre finalul ședinței, proiectele privind preluarea împrumuturilor deținute de „Apă Canal Chișinău” la BERD și BEI au fost votate de 36 de consilieri.

„Eu vreau ca în urma la toată decizia noastră și responsabilitatea pe care ne-am luat-o să nu uităm ceea ce continuă să aibă loc la „Apă-Canal”. Eu aș vrea ca după aceasta noi să avem rezultatul la audit pe ultimii 5 ani, să văd acele companii care au activat și vreau să văd transparență”, a declarat consilierul Dinari Cojocaru.

Potrivit contractelor de împrumuturi semnate de „Apă Canal Chișinău” cu BERD și BEI, datoriile trebuie rammbursate până în anul 2025.

Totodată, proiectul cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost amânat pentru ședința următoare, întrucât lipsesc concluziile experților.

Amintim că în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat Consiliul Municipal Chișinău (CMC) de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: