Ceban începe negocierile pentru o majoritate în CMC, după validarea mandatului? „Nu sunt nici fudul, nici mândru, nici orgolios”
Full Article 3 minutes read

Ceban începe negocierile pentru o majoritate în CMC, după validarea mandatului? „Nu sunt nici fudul, nici mândru, nici orgolios”

Primarul ales al municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că va demara, începând cu 22 noiembrie, discuțiile cu partidele politice care au acces în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), mandatul în funcția de primar  al căruia a fost validat pe 22 noiembrie, spune că este gata să se așeze la masa de discuții cu reprezentanții tuturor formațiunilor politice care au intrat în CMC, în urma scrutinului din 5 noiembrie. Ceban atenționează societatea să nu se mire dacă, în acest context, va fi surprins la sediul vreunui partid.  

„Eu nu sunt nici fudul, nici mândru, nici orgolios. Îmi doresc ca discuțiile să fie cât se poate de constructive. Sunt gata să le avem aici, în incinta Primărie sau, dacă va fi nevoie, sunt gata să merg la fiecare în particular, să mă întâlnesc pentru a discut pe marginea programelor electorale, mai ales daca e vorba de PAS, PSRM, dar și alte partide care au acces în CMC – PN sau PCRM. Nu am nicio emoție, daca e nevoie să merg eu undeva, voi merge neapărat”, a declarat Ion Ceban.

Edilul ales al capitalei a reiterat, din nou, că este gata să susțină 60 la sută din programele electorale ale partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), precum și ale Partidului Socialiștilor – formațiune politică din care a făcut parte și pe listele căreia a ajuns în funcția de primar de Chișinău, pentru prima dată, acum patru ani.

„Am făcut aceste calcule ținând cont de competență și buget” – a precizat Ion Ceban.

Precizăm că Consiliul electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău a validat mandatul primarului ales al municipiului Chișinău, Ion Ceban, precum și cel al consilierilor municipali miercuri, 22 noiembrie. Hotărârea va intra în vigoare la data adoptării și se va transmite Comisiei Electorale Centrale (CEC). Decizia poate fi contestată în decurs de 3 zile, de la data adoptării.

***

Amintim că Ion Ceban, liderul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, a câștigat al doilea mandat de primar al mun. Chișinău, urmare a scrutinului din 5 noiembrie 2023. Ceban a obținut majoritatea voturilor alegătorilor (50,62%) din primul tur. Candidatul PAS, Lilian Carp, a obținut 28,23% din sufragii.

Partidul lui Ceban, MAN, s-a clasat pe primul loc și în alegerile pentru Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cu peste 85.000 de voturi, ceea ce reprezintă peste 8% din totalul la votul politic pe țară (consilii raionale + consiliile municipale Chișinău și Bălți) și îl plasează pe locul 3 după Partidul Acțiune și Solidaritate (pro prezidențial) și Partidul Socialiștilor (de unde a plecat Ceban).

Pe 13 noiembrie Ion Ceban a declarat că fracțiunea partidului său din CMC este deschisă să colaboreze cu celelalte formațiunii care au obținut mandate în Consiliu. Ceban a spus că MAN a analizat programele electorale propuse de formațiunile care au acces în CMC, „în special” cel propus de fracțiunea PAS, și este pregătit să susțină și să realizeze cel puțin 60% din acesta. Totodată, edilul a menționat că fracțiunea MAN este dispusă să implementeze 60% din programul electoral al PSRM, dar și alte proiecte înaintate de restul formațiunilor din CMC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: