parlament.md

Ceban minte? Andrei Spînu vine cu clarificări după declarațiile primarului capitalei despre lucrările de pe șoseaua Balcani

După ce reprezentanții Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) au reclamat ambuteiaje pe podul din strada Mihai Viteazul din capitală, reabilitat de Primăria Chișinău, primarul Ion Ceban a adus acuzații similare referitor la lucrările de construcție a podului doi și drumului de acces la zona Pruncul – aflate în gestiunea Guvernului. Mai mult, edilul a făcut o serie de declarații referitor la durata lucrărilor, termenul de finalizare și complexitatea acestora, care s-au dovedit a fi neadevărate. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut clărificările de rigoare și l-a numit „mincinos” pe Ceban. 

Pe 25 iulie, într-o publicație pe pagina sa de Facebook, Ion Ceban s-a plâns pe lucrările de construcție a podului doi și drumului de acces la zona Pruncul.

Și acest pod nu este Mihai Viteazul și Primăria Chișinău nu este responsabilă. Dar niciun membru din PAS nu se plânge de ambuteiajele zilnice de pe acel drum care ocolește Chișinăul. Nu se vor lăuda, deoarece Guvernul îl repară, dar nimeni din PAS nu iese în public să spună că lucrările durează de mai bine de 2 ani și că costă peste 180 de milioane de lei. Potrivit contractului, proiectul trebuie să se finalizeze în octombrie anul curent, dar mai este încă tare mult de lucru și nimeni nu comunică despre acest lucru. Însă aici tac și arată cu degetul către Chișinău, unde cunosc foarte bine că lucrările la un pod de dimensiuni mari, precum Mihai Viteazul, sunt destul de complexe”, a spus el.

Spînu: „Ivan Ceban este un mincinos”

Ulterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu dezmințiri cu privire la mai multe informații invocate de edilul capitalei.

Potrivit ministrului, lucrările de construcția podului respectiv nu durează mai bine de doi ani: acestea au început în octombrie 2022.

Iar termenul de finalizare a lucrărilor nu este luna octombrie a acestui an, ci 31 decembrie. „Suplimentar, antreprenorul a solicitat extinderea contractului pentru 11 luni care au fost necesare pentru lucrări suplimentare de mutare a magistralei de canalizare și a rețelelor de gaz. Lucrări făcute în interesul municipiului Chișinău de către Administrația de Stat a Drumurilor. Facem tot posibilul să deschidem circulația până la final de an, iar o eventuală extindere să nu afecteze circulația rutieră în acea zonă”, a precizat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Andrei Spînu a menționat că lucrările de construcție a podului doi și drumului de acces la zona Pruncul sunt mai complexe decât cele care se fac pe podul Mihai Viteazul. Acestea includ:

– construcția a circa 2 km de drum pe sub pod cu acces la zona Pruncul;
– construcția a două poduri;
– construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m;
– instalare sistemului de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;
– regularizarea albiei râului Bîc pe o lungime de cca 1 km, consolidarea acesteia;
– construcția unui stații de epurare a apelor pluviale;

Ivan Ceban este un mincinos. În loc să facă tot posibilul să grăbească lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazu, Ivan s-a apucat să scrie minciuni despre proiectul de construcție a podului doi și drumului de acces spre zona Pruncul. Ivan, oamenii văd. Orice ai face pentru a ascunde lipsa de progres la podul de pe Mihai Viteazu oamenii stau zilnic în ambuteiaje în acea zonă. Ivan, copiii mor din cauza infrastructurii construite de tine, iar tu te-ai apucat să arăți cu degetul. Ivan, tot ce faci tu în oraș a dus la ambuteiaje, inundații și riscuri pentru viețile umane”, a scris menționat ministrul Infrastructurii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: