Ceban neagă că Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Moldova: Cât vom achita începând de azi concernului rus?
Full Article 2 minutes read

Ceban neagă că Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Moldova: Cât vom achita începând de azi concernului rus?

Începând de astăzi, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale 1.031 USD per mia de metri cubi, a anunțat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. El a mai spus că livrările, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, se desfășoară ca de obicei.

Între timp ce pe 30 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, a spus că concernul rus  limitează livrările de gaze către Republica Moldova cu 30 la sută.

Potrivit vicepremierului, gigantul rusesc a confirmat livrarea doar a 5.7 mln m3 de gaze naturale livrate pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, din cele 8.06 mln m3 livrate anterior.

Potrivit contractului încheiat anul trecut, din 1 octombrie, prețul pentru gazul furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz ar trebui să scadă, or formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.

Cu toate acestea, până la primăvară tariful pentru furnizarea gazelor naturale nu va fi mai mic decât ultimul preț aprobat de ANRE, care intră în vigoare de la 1 octombrie, adică de aproape 30 de lei per un metru, a declarat pe 30 septembrie Vadim Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: