mai.gov.md

Ceban s-a întâlnit cu Revenco. Primăria și MAI au creat un grup de lucru comun pentru monitorizarea traficului rutier

Primăria Chișinău și Ministerul Afacerilor Interne au creat un grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere, care va fi preocupat de siguranța traficului rutier din mun. Chișinău. În acest scop, Ana Revenco, ministrul afacerilor interne a avut pe 13 septembrie o întâlnire cu Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Principalul subiect al întrevederii organizate de către Ana Revenco a fost situația circulației rutiere și a siguranței traficului rutier în municipiul Chișinău.

„Ministerul Afacerilor Interne are competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt). De asemenea, echipele MAI sunt responsabile și de prevenirea ori penalizarea celor care încalcă prevederile legale. În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare – de dorit inteligente – de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute”, a menționat ministrul afacerilor interne.

La fel, ministrul i-a adus la cunoștință lui Ion Ceban faptul că reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică au expediat până acum în adresa Primăriei mai multe sesizări și prescripții, cu indicarea concretă a măsurilor necesare spre realizare pentru fluidizarea circulației, însă au primit, în cel mai bun caz, răspunsuri formale.

În context, MAI a propus un set de măsuri ce țin de instalarea indicatoarelor rutiere, marcajul rutier, direcțiile de deplasare a transportului, îmbunătățirea calității infrastructurii pentru a fi discutate și puse în aplicare de către Primărie.

La rândul său, primarul general Ion Ceban și-a manifestat importanța unei conlucrări eficiente între instituții fără de care lucrurile nu pot evolua în direcția corectă.

În final, părțile oficiale au convenit să fie creat un grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul MAI, precum și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte”. Anastasia Nichita, Emil Ceban și Maxim Potîrniche vor candida pe lista PAS

Luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Emil Ceban vor candida la alegerile parlamentare din această toamnă, pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut de Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul PAS, în timpul unei conferințe de presă din 7 iulie.

„Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a comunicat Grosu.

„Decizia de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova este una strategică și fundamentată, reflectând angajamentul meu personal față de viitorul prosper al țării și în mod special al educației și cercetării medicale. (…) Ca rector al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cred cu tărie că Republica Moldova se poate dezvolta fructuos doar în marea familie europeană. (…) Ne dorim să propunem programe, condiții de lucru, în așa mod ca să lucrăm la noi acasă. (…) Sunt convins că prin eforturi comune, vom reuși să transformăm sistemul educațional și medical într-un motor de produse europene, de dezvoltare europeană”, a declarat Emil Cebanu.

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte de a mă implica activ și a face parte din lista candidaților Partidului Acțiune și Solidaritate. (…) Moldova are nevoie de o continuitate și de un ritm mai alert în tot ceea ce înseamnă sportul. Cine poate înțelege mai bine nevoile reale ale sportivilor, ale tinerilor, ale părinților și ale antrenorilor dacă nu un sportiv care a trecut prin toate etapele acestui drum? Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita.

„Sunt sportiv de performanță activ, licențiat în jurnalism și științe ale comunicării. Sunt expert în alimentație civică pentru fotbal. Îndrăznesc să cred uneori că am o voce atunci când vine vorba despre activismul civic. Sunt gata să renunț la toate pentru a candida la alegerile parlamentare din 28 septembrie pe listele PAS. (…) Sunt gata sunt gata să-mi fac transparente veniturile și cheltuielile. (…) Cel mai important, sunt gata să aud. (…) Încă nu știu dacă îmi doresc o carieră în politică, dar cu siguranță o să fiu mereu acolo unde va fi nevoie de voce, curaj, verticalitate, transparență, empatie, implicare și soluții. (…) Îmi doresc să ajung în Parlament nu pentru imunitate, ci pentru responsabilitate și oportunitate”, a declarat fotbalistul FC Petrocub Hîncești Maxim Potîrniche.

***

Anterior, și alți candidați anunțați de PAS în contextul alegerilor parlamentare au precizat că au acceptat invitația după ce președinta țării, Maia Sandu, le-a făcut această propunere. Solicitat, anterior, de NewsMaker pentru un comentariu în legătură cu declarațiile potrivit cărora șefa statului ar face propunerile, reprezentanții instituției prezidențiale au menționat că „președinta Maia Sandu îndeamnă oamenii onești, care țin la viitorul Republicii Moldova să candideze la următoarele alegeri parlamentare”. „Salutăm faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate este deschis și încurajează implicarea oamenilor noi, profesioniști — pentru a duce mai departe proiectul unei Moldove europene, drepte și prospere”, au mai spus reprezentanții instituției prezidențiale.

Precizăm că noii candidați au fost anunțați după ce, pe 5 și 6 iulie, a avut loc Conferința Politică Anuală a PAS, la care a participat și președinta țării, Maia Sandu. Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele țării nu poate fi membru al unui partid politic, însă nu există o interdicție expresă privind participarea la evenimente organizate de partide. Mai exact, articolul 149 prevede că, până la validarea mandatului, candidatul ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova trebuie să prezinte Curții Constituționale confirmarea că nu este membru al niciunui partid politic.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025. 

Anterior, PAS a anunțat că pe listele partidului pentru alegerile parlamentare vor candida dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea” Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei Viorel Bostan și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: