PAS

Recean și Grosu, în fruntea listei PAS pentru viitorul Parlament? Răspunsul lui Perciun

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a declarat că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. Potrivit lui Perciun, este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS. Întrebat dacă Igor Grosu și Dorin Recean se vor regăsi în fruntea listei, Perciun a declarat că încă „nu este o decizie luată la biroul politic”. „M-aș aștepta”, a menționat vicepreședintele PAS.

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă, Dan Perciun a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, dacă va candida la scrutin. „Da, cred că voi candida”, a răspuns el.

Întrebat dacă PAS a început deja lucrul la lista electorală și cum se face selectarea candidaților, Perciun a răspuns: „Există un proces. Ne dorim o listă atractivă. (…) Pentru alegători, evident… o listă care să fie reprezentativă, să aibă oameni profesioniști din mai multe sectoare. Se vor regăsi, cu siguranță, o parte din colegii care sunt astăzi în Parlament, dar în același timp o să explorăm opțiunea de a atrage mai multă lume din afară, în așa fel încât să înnoim, să venim cu forțe noi în acest exercițiu electoral. Să fie o listă care să răspundă așteptărilor cetățenilor”.

Întrebat câte nume noi vor apărea pe lista PAS, Perciun a declarat: „N-am să vă dau foarte multe detalii, pentru că am să las totuși președintele partidului la un moment dat să deschidă… Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi. Nume cunoscute la nivel public, oameni apreciați în societatea Republicii Moldova, din diverse domenii, care nu sunt membri PAS și în raport cu care noi nu vom avea așteptarea să devină membri PAS. Sunt oameni care susțin ceea ce face PAS, ceea ce face Guvernul și care au încredere în acest partid”.

Potrivit lui Perciun, „lista va reprezenta cel mai vizibil această deschidere și aceste lecții învățate din partea partidului, recunoașterea anumitor lucruri care poate n-au fost făcute bine din prima, nu din rea intenție, pe alocuri – din lipsă de experiență”. „Este nevoie de o anumită schimbare și în interior și asta o să reflecte lista. Pentru ca asta să fie credibil, nu putem vorbi doar de unul sau două persoane care se vor alătura. Trebuie să existe o înnoire a garniturii”, a adăugat el.

Întrebat dacă liderul PAS, Igor Grosu, va fi cap de listă, Perciun a menționat: „M-aș aștepta. În același timp, nu este o decizie luată la biroul politic. Noi nu avem o listă încă elaborată. Sunt niște principii generale cu privire la cum ea ar trebui să arate. Urmează pe parcursul următoarelor luni să fie definitivată și prezentată public”. Întrebat dacă premierul va fi pe listă, Perciun a răspuns din nou: „M-aș aștepta, dar nu avem o decizie în acest sens”.

Vicepreședintele PAS a spus că fostul ministru Andrei Spînu nu se va regăsi în listă. „Noi am răspuns la acea etapă la o așteptare din partea societății și cred că acea așteptare rămâne valabilă”, a explicat el.

Întrebat dacă PAS se gândește la ce se va întâmpla după alegeri și dacă a luat în calcul scenarii în cazul în care nu va obține majoritatea parlamentară, Perciun a răspuns: „Eu cred că este prematur. Așteptăm, vom vedea ce vor decide cetățenii într-un final. La această etapă, noi nu vedem o alternativă pro-europeană viabilă. Ne-am dori să ajungă în Parlament un partid veritabil, pro-european. Sperăm să se întâmple lucrul acesta. (…) Noi suntem deschiși întotdeauna cu partidele care sunt veritabil pro-europene. Noi, în primul rând, ne dorim să existe această opțiune veritabilă pro-europeană, care să fie atractivă pentru cetățeni. (…) În același timp, noi ne preocupăm de PAS în primul rând și de ceea ce putem noi schimba în PAS în așa fel încât să îmbunătățim lucrurile pe interior. (…) În primul rând să avem această ofertă pentru cetățeni cu mai multă lume din afară, să aducem mai mult sânge proaspăt, dacă doriți, în partid, mai multe fețe noi, oameni competenți și profesioniști”.

***

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe data de 28 septembrie 2025.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

10.000 de soldați ruși în Transnistria? Sandu confirmă scenariul: „Cifra este periculoasă”

Dislocarea trupelor ruse în regiunea transnistreană reprezintă un pericol real, avertizează președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, acest scenariu ar putea deveni posibil în cazul în care, la Chișinău, va fi instalat un Parlament docil intereselor Kremlinului.

Maia Sandu a confirmat estimarea făcută anterior de premierul Dorin Recean, potrivit căreia Rusia ar putea trimite aproximativ 10.000 de militari în stânga Nistrului, pentru a-și consolida prezența militară în regiune.

„Este un pericol real, în situația în care puterea de la Chișinău va fi controlată de Rusia. Sunt informații pe care le avem noi, dar cifra este peirculoasă”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV.

Șefa statului avertizează că obiectivul Moscovei este acapararea puterii în Republica Moldova printr-o guvernare docilă, pro-rusă. Miza, spune Sandu, sunt alegerile parlamentare din toamnă.

„Riscurile sunt mari pentru țară, nu exagerez. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar suntem cu toții oameni înțelepți și ar trebui să analizam lucrurile și să ne îngrijim să nu pierdem ceea ce avem”, a mai declarat Maia Sandu.

Întrebată ce va face dacă în septembrie va fi ales un Parlament „ostil”, președinta a declarat că își va exercita mandatul în limitele atribuțiilor constituționale, pentru a proteja cetățenii: „Dar știm care sunt competențele președintelui și care sunt ale Parlamentului, respectiv puterile mele sunt limitate”, a conchis Maia Sandu.

***

Amintim că, recent, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Federația Rusă vrea să desfășoare 10 000 de soldați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale și se află la granița cu Ucraina. Pe 5 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că evaluările au fost făcute de instituțiile statului.

În reacție, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a calificat declarațiile premierului drept „fantezii electorale” și a sugerat că șeful Guvernului de la Chișinău ar trebui să prezinte dovezi care să îi susțină afirmațiile.

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1.500 de soldați care poartă însemnele Federației Ruse. Majoritatea sunt însă localnici înrolați sub comanda administrației nerecunoscute, instaurată în urma conflictului înghețat de acum 33 de ani. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea contigentului militar rus – solicitare ignorată de Moscova de fiecare dată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: