PAS

Recean și Grosu, în fruntea listei PAS pentru viitorul Parlament? Răspunsul lui Perciun

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a declarat că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. Potrivit lui Perciun, este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS. Întrebat dacă Igor Grosu și Dorin Recean se vor regăsi în fruntea listei, Perciun a declarat că încă „nu este o decizie luată la biroul politic”. „M-aș aștepta”, a menționat vicepreședintele PAS.

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă, Dan Perciun a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, dacă va candida la scrutin. „Da, cred că voi candida”, a răspuns el.

Întrebat dacă PAS a început deja lucrul la lista electorală și cum se face selectarea candidaților, Perciun a răspuns: „Există un proces. Ne dorim o listă atractivă. (…) Pentru alegători, evident… o listă care să fie reprezentativă, să aibă oameni profesioniști din mai multe sectoare. Se vor regăsi, cu siguranță, o parte din colegii care sunt astăzi în Parlament, dar în același timp o să explorăm opțiunea de a atrage mai multă lume din afară, în așa fel încât să înnoim, să venim cu forțe noi în acest exercițiu electoral. Să fie o listă care să răspundă așteptărilor cetățenilor”.

Întrebat câte nume noi vor apărea pe lista PAS, Perciun a declarat: „N-am să vă dau foarte multe detalii, pentru că am să las totuși președintele partidului la un moment dat să deschidă… Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi. Nume cunoscute la nivel public, oameni apreciați în societatea Republicii Moldova, din diverse domenii, care nu sunt membri PAS și în raport cu care noi nu vom avea așteptarea să devină membri PAS. Sunt oameni care susțin ceea ce face PAS, ceea ce face Guvernul și care au încredere în acest partid”.

Potrivit lui Perciun, „lista va reprezenta cel mai vizibil această deschidere și aceste lecții învățate din partea partidului, recunoașterea anumitor lucruri care poate n-au fost făcute bine din prima, nu din rea intenție, pe alocuri – din lipsă de experiență”. „Este nevoie de o anumită schimbare și în interior și asta o să reflecte lista. Pentru ca asta să fie credibil, nu putem vorbi doar de unul sau două persoane care se vor alătura. Trebuie să existe o înnoire a garniturii”, a adăugat el.

Întrebat dacă liderul PAS, Igor Grosu, va fi cap de listă, Perciun a menționat: „M-aș aștepta. În același timp, nu este o decizie luată la biroul politic. Noi nu avem o listă încă elaborată. Sunt niște principii generale cu privire la cum ea ar trebui să arate. Urmează pe parcursul următoarelor luni să fie definitivată și prezentată public”. Întrebat dacă premierul va fi pe listă, Perciun a răspuns din nou: „M-aș aștepta, dar nu avem o decizie în acest sens”.

Vicepreședintele PAS a spus că fostul ministru Andrei Spînu nu se va regăsi în listă. „Noi am răspuns la acea etapă la o așteptare din partea societății și cred că acea așteptare rămâne valabilă”, a explicat el.

Întrebat dacă PAS se gândește la ce se va întâmpla după alegeri și dacă a luat în calcul scenarii în cazul în care nu va obține majoritatea parlamentară, Perciun a răspuns: „Eu cred că este prematur. Așteptăm, vom vedea ce vor decide cetățenii într-un final. La această etapă, noi nu vedem o alternativă pro-europeană viabilă. Ne-am dori să ajungă în Parlament un partid veritabil, pro-european. Sperăm să se întâmple lucrul acesta. (…) Noi suntem deschiși întotdeauna cu partidele care sunt veritabil pro-europene. Noi, în primul rând, ne dorim să existe această opțiune veritabilă pro-europeană, care să fie atractivă pentru cetățeni. (…) În același timp, noi ne preocupăm de PAS în primul rând și de ceea ce putem noi schimba în PAS în așa fel încât să îmbunătățim lucrurile pe interior. (…) În primul rând să avem această ofertă pentru cetățeni cu mai multă lume din afară, să aducem mai mult sânge proaspăt, dacă doriți, în partid, mai multe fețe noi, oameni competenți și profesioniști”.

***

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe data de 28 septembrie 2025.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: