Ceban s-a răzgândit cu economia. În Chișinău nu va mai fi deconectat iluminatul stradal
Full Article 5 minutes read

Ceban s-a răzgândit cu economia. În Chișinău nu va mai fi deconectat iluminatul stradal

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu mai consideră oportună deconectarea iluminatului stradal seara, în contextul în care economiile acumulate în urma deconectărilor sunt neînsemnate în comparație cu siguranța cetățenilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței serviciilor municipale ale primăriei Chișinău, din 31 octombrie 2022.

Ion Ceban informează că pe parcursul perioadei când iluminarea stradală din capitală a fost conectată mai târziu, s-a economisit câte 15 000 lei pe zi.

„Astăzi vom convoca ședința CSE

Am economisit energie electrică în Chișinău timp de 5 zile. Știți ce am obținut în perioada când am economisit?

Pentru fiecare zi suma a fost de circa 15 mii de lei. Nu am de gând să economisesc pe sănătatea oamenilor și pe siguranța oamenilor”, a scris Ceban.

Totodată, edilul susține că volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o ora pe zi, total timp de 7 zile, este de 0.02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână, ceea ce este un volum neînsemnat.

„Cel mai interesant, atât a fost criticat Chișinăul că în rest în toată Moldova nu am văzut economii. Deci, stimați nacialniși dominatori, toți laoaltă de acolo de sus care nu ieșiți din fotoliile moi și nici din Chișinău, nu avem nevoie de a economisi 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa 1 milion de locuitori deoarece voi tot faceți isterică, dar de fapt nu explicați oamenilor că a fost semnat contractul cu România.

Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile, este nesigur, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

Nu voi lăsa copiii să meargă prin beznă pentru că voi ne îndemnați să stingem becurile.

În plus, în Chișinău, dacă nu ați știut, la noile obective, pe mai multe străzi, în ogrăzi, în parcuri, am schimbat becurile de tip led. Încetați să vă uitați la balconul vecinului dacă arde sau nu lumina”, a declarat Ceban.

Cebun spune că nu este oportună deconectarea iluminatului stardal seara.

„Și având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară când toți oamenii, copiii merg spre casă –

Cred că nu mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara, fiindcă riscul sporit al accidentelor, siguranța oamenilor este cu mult mai prioritară.

Costul de 15.000 lei per zi nu poate fi comparat cu viața sau sănătatea unui om.

Depunem eforturi în continuare de a economisi energia, chiar daca la nivel de țară, vineri, consumul a fost cu 4% mai mare ca joi, rugăm toata lumea să facă economie în continuare”, a mai scris edilul.

Amintim că pe 25 octombrie Ion Ceban a anunțat că iluminatul stradal din Chișinău va fi conectat cu o oră mai târziu și deconectat cu o oră mai devreme.

***

Menționăm că anterior, edilul Ion Ceban a fost îndemnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu să economisească energia electrică. Pe 13 octombrie, Spînu a publicat o fotografie cu Arcul de Triumf, împodobit cu luminițe când „pregătirile pentru Hramul Chișinăului erau în toi”. „Ei să aibă grijă de țară”, a reacționat Ceban la apelul lui Spînu – „de Ziua Vinului au chefuit pe banii noștri, tot cu aceleași luminițe”, a adăugat el.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%. La scurt timp, furnizorul de energie electrică, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. În acest sens, pe 23 octombrie, ministrul Spînu a reiterat apelul de a economisi energia electrică.

Menționăm că recent Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat site-ul controlezfactura.gov.md, care conține recomandări despre cum să economisim energia. Și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu unele recomandări pentru economia curentului electric.

Pe 25 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în Republica Moldova există riscul unor deconectări „masive” de energie electrică. Totodată, oficialul a precizat că, din cauza deficitului înregistrat, Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică din România, la un preț între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh – prețul mediu ponderat pentru luna octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: