Coborâm temperatura la 15°C și renunțăm mai des la lift. Sfaturile ANRE pentru economia curentului electric
Full Article 3 minutes read

Coborâm temperatura la 15°C și renunțăm mai des la lift. Sfaturile ANRE pentru economia curentului electric

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îndeamnă cetățenii să fie mai responsabili în gestionarea resurselor energetice. „Acțiunile care le întreprindem la noi acasă, suntem obligați să le aplicăm și la serviciu”, comunică Agenția. 

În acest context, ANRE îndeamnă angajații să contribuie la procesul de optimizare a consumului de resurse energetice în cadrul instituției în care activează.

Se menționează că angajații ANRE, prin propriul exemplu, vor respecta următoarele cerințe:

  • limitarea iluminatului din spațiile interioare prin utilizarea la maxim a luminii de zi;
  • deconectarea echipamentelor electrice care nu sunt de primă necesitate;
  • deconectarea manuală a stațiilor de lucru PC și imprimantelor;
  • limitarea folosirii ascensorului în sensul eficientizării comenzilor de traseu în intervalele de timp 07:00-09:00, 12:00-13:00 și 16:00-19:00;
  • stabilirea unui microclimat optim în spațiile de birouri, prin menținerea temperaturii la 19°C în timpul programului de lucru;
  • reducerea temperaturii interioare până la 15°C în intervalul de timp 17:00 – 06:00 și în zilele de odihnă;
  • punerea în funcțiune a centralei termice după înregistrarea timp de 3 zile consecutiv, în intervalul orar 18:00 – 06:00, a unor valori medii sau mai mici ale temperaturii aerului de +8°C.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%. La scurt timp, furnizorul de energie electrică, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. În acest sens, pe 23 octombrie, ministrul Spînu a reiterat apelul de a economisi energia electrică.

Menționăm că recent Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat site-ul controlezfactura.gov.md, care conține recomandări despre cum să economisim energia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: