Ceban se spală pe mâini de grupele cu program prelungit: „Să fie buni și începând de astăzi, să răspundă ministerul”
Full Article 4 minutes read

Ceban se spală pe mâini de grupele cu program prelungit: „Să fie buni și începând de astăzi, să răspundă ministerul”

Edilul Ion Ceban a anunțat că Primăria Chișinău nu va mai răspunde de funcționarea grupelor cu program prelungit din școli, iar această responsabilitate o lasă pe seama Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Se întâmplă după ce Comisia pentru Situații Excepțioale (CSE) a anulat două decizii CSE Chișinău: privind demisia șefului de la Educație, Andrei Pavaloi, și cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit.

Pe 1 februarie, într-un live pe Facebook, Ion Ceban a comentat anularea deciziilor CSE Chișinău.

Cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și a celor municipale și locale, mai ales în an electoral. Ținând cont de decizia ilegală a Ministerului Educației de a numi șefi de direcție în educație, în timp ce fondatorii sunt autoritățile locale, adică primăria. După decizia absolut absurdă a Comisiei pentru Situații Excepționale de ieri, când își arată mușchii și prostia cei de la guvernarea PAS, anunțăm astăzi că Ministerul Educației și-a pus conducător la Direcția Educație. În aceste circumstanțe să fie buni și începând de astăzi, după o altă instituție capturată, alături de multe altele, să răspundă ministerul. Este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, alimentația copiilor, colectări de fonduri, salariile și mentenanța. Se repetă istoria „Gavrilița promite și primăria achită”. De cât de necărturari sunteți, ei nici nu au înțeles că prin decizia de ieri au anulat de fapt metodologia creată, unde părinții puteau achita oficial pentru orele cu program prelungit și au anulat și acea decizie prin care primăria urma să achite aceste ore pentru cei circa 6 000 de copii din familii defavorizate”, a spus el.

În context, Ceban a îndemnat Ministerul Educației să achite pentru grupele cu program prelungit, dat fiindcă, spune edilul, instituția ar fi preluat „controlul” asupra Direcției generale educație, tineret și sport din cadrul Primăriei Chișinău.

Acum, fiți buni cei de la minister și de la Guvern, dacă ați numit șef la Direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra acestei direcții, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri. Iar ONG-urilor de casă, Părinții Solidari, îi sfătui să protesteze de astăzi înainte în fața Guvernului și să ceară ore prelungite și alte facilități, deoarece Ministerul Educației și-a numit șef la Direcția Educație și a capturat încă o instituție. (…) Primăria nu își mai asumă prostiile lor”, a menționat edilul.

***

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pe 24 ianuarie, MEC a anunțat că doar 10 șefi ai direcțiilor educație își vor păstra funcțiile. Printre șefii direcțiilor de învățământ al căror mandat s-a încetat se număra și Pavaloi. În locul lui Pavaloi, MEC a numit-o pe Viorica Negrei.

Între timp, CSE Chișinău a emis o dispoziție privind organizarea claselor/grupelor cu program prelungit contra cost, iar sumele necesare urmau a fi colectate de la părinți. Iar pe 25 ianuarie, CSE Chișinău a declarat stare de urgență în educație, în capitală, în acest fel blocând încetarea mandatului de șef al Direcției generale educație, tineret și sport a lui Andrei Pavaloi până la decizia instanței.

Pe 31 ianuarie, după ședința Guvernului, ministrul Educației Dan Perciun a anunțat că Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat dispoziția prin care CSE Chișinău a constatat stare de urgență în educație, în capitală, și decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală.

Ulterior, mai multe școli au anunțat părinții că suspendă activitatea claselor cu program prelungit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: