Ceban se spală pe mâini de grupele cu program prelungit: „Să fie buni și începând de astăzi, să răspundă ministerul”

Edilul Ion Ceban a anunțat că Primăria Chișinău nu va mai răspunde de funcționarea grupelor cu program prelungit din școli, iar această responsabilitate o lasă pe seama Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Se întâmplă după ce Comisia pentru Situații Excepțioale (CSE) a anulat două decizii CSE Chișinău: privind demisia șefului de la Educație, Andrei Pavaloi, și cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit.

Pe 1 februarie, într-un live pe Facebook, Ion Ceban a comentat anularea deciziilor CSE Chișinău.

Cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și a celor municipale și locale, mai ales în an electoral. Ținând cont de decizia ilegală a Ministerului Educației de a numi șefi de direcție în educație, în timp ce fondatorii sunt autoritățile locale, adică primăria. După decizia absolut absurdă a Comisiei pentru Situații Excepționale de ieri, când își arată mușchii și prostia cei de la guvernarea PAS, anunțăm astăzi că Ministerul Educației și-a pus conducător la Direcția Educație. În aceste circumstanțe să fie buni și începând de astăzi, după o altă instituție capturată, alături de multe altele, să răspundă ministerul. Este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, alimentația copiilor, colectări de fonduri, salariile și mentenanța. Se repetă istoria „Gavrilița promite și primăria achită”. De cât de necărturari sunteți, ei nici nu au înțeles că prin decizia de ieri au anulat de fapt metodologia creată, unde părinții puteau achita oficial pentru orele cu program prelungit și au anulat și acea decizie prin care primăria urma să achite aceste ore pentru cei circa 6 000 de copii din familii defavorizate”, a spus el.

În context, Ceban a îndemnat Ministerul Educației să achite pentru grupele cu program prelungit, dat fiindcă, spune edilul, instituția ar fi preluat „controlul” asupra Direcției generale educație, tineret și sport din cadrul Primăriei Chișinău.

Acum, fiți buni cei de la minister și de la Guvern, dacă ați numit șef la Direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra acestei direcții, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri. Iar ONG-urilor de casă, Părinții Solidari, îi sfătui să protesteze de astăzi înainte în fața Guvernului și să ceară ore prelungite și alte facilități, deoarece Ministerul Educației și-a numit șef la Direcția Educație și a capturat încă o instituție. (…) Primăria nu își mai asumă prostiile lor”, a menționat edilul.

***

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pe 24 ianuarie, MEC a anunțat că doar 10 șefi ai direcțiilor educație își vor păstra funcțiile. Printre șefii direcțiilor de învățământ al căror mandat s-a încetat se număra și Pavaloi. În locul lui Pavaloi, MEC a numit-o pe Viorica Negrei.

Între timp, CSE Chișinău a emis o dispoziție privind organizarea claselor/grupelor cu program prelungit contra cost, iar sumele necesare urmau a fi colectate de la părinți. Iar pe 25 ianuarie, CSE Chișinău a declarat stare de urgență în educație, în capitală, în acest fel blocând încetarea mandatului de șef al Direcției generale educație, tineret și sport a lui Andrei Pavaloi până la decizia instanței.

Pe 31 ianuarie, după ședința Guvernului, ministrul Educației Dan Perciun a anunțat că Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat dispoziția prin care CSE Chișinău a constatat stare de urgență în educație, în capitală, și decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală.

Ulterior, mai multe școli au anunțat părinții că suspendă activitatea claselor cu program prelungit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: