Ceban, surprins de responsabilitatea moldovenilor de Blajini: „Dacă nu se respecta în prima zi, urma să închidem toate cimitirele”
Full Article 2 minutes read

Ceban, surprins de responsabilitatea moldovenilor de Blajini: „Dacă nu se respecta în prima zi, urma să închidem toate cimitirele”

De Paștele Blajinilor, circa 30 de mii de locuitori ai capitalei au fost la cimitirele din municipiu. Ordinea publică a fost monitorizată de 300 de angajați ai poliției, care au administrat contravenții. Totuși, nu au fost înregistrate incidente majore. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Primăriei din 11 mai.

Primarul capitalei Ion Ceban susține că a fost plăcut surprins de responsabilitatea de care au dat dovadă cei care au mers la cimitire.

„Vreau să mulțumesc locuitorilor. Sincer, m-au uimit. Au fost unele cazuri, mici excese. Dar, în proporție mare, oamenii au conștienți, fără mese întinse, cu măști și păstrând distanța. Cred că a fost un test pentru noi toți. Vreau să vă asigur că dacă nu se respecta în prima zi, urma să închidem de urgență toate cimitirele”, a declarat Ceban.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne Tudor Borș a declarat că sărbătorile s-au desfășurat fără incidente majore.

Acesta a precizat că au fost înregistrate 1023 de contravenții, dintre care 244 de procese verbale au fost încheiate pentru nerespectarea regulilor anti-epidemice, 32 pentru cazuri privind nerespectarea curățeniei, iar 31 pentru comerț ilicit.

***

Amintim că, inițial, autoritățile mun. Chișinău au interzis vizitarea cimitirelor de Paștele Blajinilor. Ulterior, pe 8 mai, Comisia și-a anulat propria decizie.

Cu câteva zile mai devreme, Mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare primarului Ion Ceban și Comisiei pentru Situații Excepționale a capitalei. Acesta a solicitat autorităților locale să permită accesul enoriașilor în cimitire în data de 9 și 10 mai, pentru a prăznui Paștele Blajinilor.

Iar chiar în ajun, președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a spus că autoritățile municipiului Chișinău ar trebui să ridice restricțiile privind vizitarea cimitirelor de Paștele Blajinilor. Socialistul a precizat că primăria capitalei ar trebui să ia exemplu de la administrațiile locale din alte raioane.

Accesul în cimitre de Paștele Blajinilor a fost permis și în alte localități, inclusiv în mun. Bălți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: