Ceban susține că grupele cu program prelungit nu se închid: a spus cum vor activa; PAS anunță flashmob în fața Primăriei 
Full Article 3 minutes read

Ceban susține că grupele cu program prelungit nu se închid: a spus cum vor activa; PAS anunță flashmob în fața Primăriei 

Edilul capitalei Ion Ceban a declarat că grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău nu vor fi închise. Potrivit lui Ceban, acestea sunt lăsate să active la dorința profesorilor și părinților „așa cum se făcea și până acum în Chișinău”. El a cerut Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău, și „să nu vină cu proteste”. 

Dați Chișinăului ce este al Chișinăului și nu avem nevoie de un bănuț de la voi! Cerem Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău. Toate Administrațiile Publice Locale își doresc acest lucru, dar fără finanțare de la buget este complicat ca Primăriile să supraviețuiască cu bănuții pe care îi oferiți voi. Plus, ați pus pe umerii primăriilor cheltuieli neprevăzute la rata inflației de 29%”, a scris Ceban, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău nu vor fi închise.

Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău”, a menționat el.

De ce nu protestați la guvern împotriva voastră – că ați închis universități, școli, spitale, servicii și multe altele ați lăsat de izbeliște?”, a conchis primarul municipiului Chișinău.

Precizăm, pe 4 ianuarie – la ora 12:00, PAS va organiza un flashmob în fața Primăriei Chișinău cu genericul „Cerem bani pentru grupele cu program prelungit a claselor primare din Chișinău”.

***

Pe 29 decembrie 2023, reprezentanții PAS în CMC susțineau că, în timpul apropiat, edilul va anunța că autoritățile capitalei nu ar avea bani pentru activitatea grupelor cu program prelungit. Atunci, NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei Ion Ceban. Cei din urmă nu au venit cu un răspuns.

În aceeași zi, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a emis o decizie potrivit căreia școlile din Chișinău ar putea să nu mai formeze grupe cu program prelungit pentru elevi, din noul an. Potrivit deciziei, situația ar fi cauzată de acțiunile autorității publice centrale, calificate drept „discriminatorii” și „ilegale”.

În debutul ședinței Primăriei Chișinău din 2 ianuarie, Ion Ceban s-a plâns că Guvernul și-ar fi asumat marea majoritate a taxelor achitate de chișinăuieni, în timp ce în bugetul municipalității s-ar întoarce doar o mică parte din acestea. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu l-a contrazis pe Ceban, adăugând că Guvernul nu a luat de la nimeni nimic și că singurul responsabil de starea în care a ajuns bugetul municipalității ar fi Ion Ceban.

Pe 2 ianuarie, reprezentanții PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au declarat că Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”. Partidul a anunțat despre convocarea unei noi ședințe extraordinare a CMC și a chemat fracțiunile „la maturitate politică”. Între timp, pe rețelele de socializare au fost postate imagini, potrivit cărora părinții sunt anunțați că începând cu 9 ianuarie grupele cu program prelungit, în școlile din Chișinău, se închid.

În anul de studii 2023-2024, în clasele cu regim prelungit au fost înscriși 38 679 de elevi din 124 de instituții educaționale, primare și secundare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: