Facebook/Olga Cebotari

Cebotari, despre drepturile alegătorilor din Transnistria: „Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi”

Viceprim-ministrul în exercițiu pentru Reintegrare Olga Cebotari a venit cu un apel cu privire la necesitatea „renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată” asupra tematicii dosarului transnistrean și dreptului de vot al cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender. 

Pe pagina sa de Facebook, Olga Cebotari a amintit că, în stânga Nistrului și în municipiul Bender, „locuiesc câteva sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova”, care dispun de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării. Aceasta a mai menționat că discursurile de ură și instigare la discriminare aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării și afectează atât eforturile Chișinăului în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cât și imaginea Republicii Moldova pe arena internațională.

„Guvernul susține necesitatea de asigurare egală/neîngrădită a exercitării dreptului electoral pentru toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de locul aflării – în țară, diasporă sau maluri ale Nistrului. Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi, or voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, democratice, transparente și corecte conform Constituției Republicii Moldova”, a mai menționat Cebotari.

Amintim că, tot pe 10 iunie, Asociația neguvernamentală Promo-LEX a publicat cel de-al treilea raport al Misiunii de Observare al Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Printre subiectele abordate a fost și numărul secțiilor de votare care urmează a fi constituite în stânga Nistrului. Experții și-au exprimat convingerea că un număr de 28 de secții de votare ar fi suficient în locul celor 44 planificate. Asta cu condiția ca secțiile respective să fie „amplasate rațional”.

De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorările cu privire la trei secții de votare, constituite la Corjova și Bender,

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Documentarul „Green Light”, de Pavel Cuzuioc din Moldova, în selecția prestigiosului Festival de Film din Locarno, Elveția

Documentarul GREEN LIGHT, în regia lui Pavel Cuzuioc, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august 2025). Proiecțiile vor avea loc pe 13 și 14 august. Programul e disponibil aici. Filmul face parte din secțiunea competitivă Un Semaine de la Critique, alături de alte 6 producții documentare.



GREEN LIGHT îl urmărește pe doctorul Johann Spittler, un neuropsihiatru din Germania care, de peste două decenii, evaluează capacitatea de decizie a persoanelor cu boli terminale, tulburări psihice sau suferințe combinate care solicită sinuciderea asistată.

A dat undă verde pentru peste 700 de pacienți și a asistat personal peste un sfert dintre ei în actul sinuciderii. Spittler este unul dintre foarte puținii medici care activează în acest tip de practică, care aduc în atenția publică modul în care bolile fizice și suferințele psihice se întrepătrund și adesea coexistă, punând sub semnul întrebării limitele libertății individuale. Filmul deschide astfel o perspectivă directă și expresivă asupra realității profesionale, tăcută dar tulburătoare, a unui om a cărui practică se desfășoară într-un domeniu plin de controverse și incertitudini.

„Documentarul GREEN LIGHT a pornit dintr-o curiozitate reală față de imensa responsabilitate a doctorului Spittler. Cum poate cineva, cu seninătate și convingere, să evalueze solicitanții la asistență la suicid și să îi însoțească în apropierea morții? Ce îl determină pe acest medic discret să își asume aceste presiuni subtile, morale și profesionale? Filmul relevă solitudinea lui, caracterul direct al discuțiilor finale și incertitudinea celor nehotărâți. Este o reflecție despre cum poți fi un martor stoic în fața necunoscutului”, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

În Germania, sinuciderea asistată este permisă prin lege, ca expresie a libertății individuale. Adulții pot solicita sprijin pentru a-și încheia viața, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, cu condiția ca decizia să fie luată în mod liber, conștient și informat. Procedurile sunt reglementate strict pentru a preveni abuzurile.

Festivalului de Film de la Locarno este un prestigios festival internațional fondat în 1946, desfășurat anual în Locarno, Elveția. Festivalul pune accentul pe cinema de autor și descoperirea de noi talente. Semaine de la Critique este o secțiune dedicată filmelor selectate de critici de cinema, care oferă o platformă importantă producțiilor inovatoare și documentarelor cu impact artistic și social.

Pavel Cuzuioc, născut la Chișinău, este cineast în Moldova, România și Austria, apreciat pentru documentarele sale intime care explorează comunități neglijate și subiecte emoționante. Printre filmele sale se numără scurtmetrajul „Raisa”, „Doina Groparilor” (HBO Europe), „Secondo Me”, „Așteptați răspunsul operatorului”, „Cosmosapiens” și „Green Light”. A studiat dreptul la București și regia de film la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena. Lucrările sale au fost proiectate la festivaluri internaționale importante, inclusiv Locarno, IDFA, Hot Docs, Clermont-Ferrand și Sheffield Doc/Fest.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: