Cebotari, despre drepturile alegătorilor din Transnistria: „Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi”
Full Article 2 minutes read

Cebotari, despre drepturile alegătorilor din Transnistria: „Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi”

Viceprim-ministrul în exercițiu pentru Reintegrare Olga Cebotari a venit cu un apel cu privire la necesitatea „renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată” asupra tematicii dosarului transnistrean și dreptului de vot al cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender. 

Pe pagina sa de Facebook, Olga Cebotari a amintit că, în stânga Nistrului și în municipiul Bender, „locuiesc câteva sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova”, care dispun de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării. Aceasta a mai menționat că discursurile de ură și instigare la discriminare aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării și afectează atât eforturile Chișinăului în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cât și imaginea Republicii Moldova pe arena internațională.

„Guvernul susține necesitatea de asigurare egală/neîngrădită a exercitării dreptului electoral pentru toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de locul aflării – în țară, diasporă sau maluri ale Nistrului. Rog să nu divizam cetățenii în buni și răi, or voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, democratice, transparente și corecte conform Constituției Republicii Moldova”, a mai menționat Cebotari.

Amintim că, tot pe 10 iunie, Asociația neguvernamentală Promo-LEX a publicat cel de-al treilea raport al Misiunii de Observare al Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021. Printre subiectele abordate a fost și numărul secțiilor de votare care urmează a fi constituite în stânga Nistrului. Experții și-au exprimat convingerea că un număr de 28 de secții de votare ar fi suficient în locul celor 44 planificate. Asta cu condiția ca secțiile respective să fie „amplasate rațional”.

De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorările cu privire la trei secții de votare, constituite la Corjova și Bender,

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: