CEC a cerut Congresului Civic să trimită scrisori în română. Reacția partidului: „Obrăznicie, analfabetism, abuz de putere și fărădelege”
Full Article 2 minutes read

CEC a cerut Congresului Civic să trimită scrisori în română. Reacția partidului: „Obrăznicie, analfabetism, abuz de putere și fărădelege”

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a informat Congresul Civic, într-un răspuns la o scrisoare adresată CEC-ului în rusă, că trebuie să utilizeze limba română în comunicarea cu autoritățile publice, așa cum prevede legislația. Răspunsul președintei CEC a fost publicat de membrul Biroului Executiv al formațiunii, Mihail Poleanschii, care s-a arătat indignat de remarca acesteia. Politicianul a acuzat-o că ar întocmi „liste cu limbi antistatale”. 

Mihail Poleanschii a publicat pe rețelele sale de socializare o imagine cu răspunsul expediat de președinta Comsiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, la una din scrisorile pe care Congresul Civic le-a adresat CEC-ului, în limba rusă. Pe lângă precizările pe marginea subiectului abordat, Angelica Caraman a comunicat formațiunii că limba de procedură în fața autorităților publice și instanțelor de judecată este cea prevăzută de lege, adică româna.

Utilizarea limbii de stat în procedurile administrative și în relația cu autoritățile publice, nu reprezintă doar o formalitate, ci constituie o manifestare esențială a respectării cadrului constituțional și a principiilor fundamentale ale statului. În acest context, folosirea altor limbi decât cea de stat de către partidele politice în comunicarea cu autoritățile publice este inadmisibilă”, se arată în document.

CEC a cerut Congresului Civic să trimită scrisori în română. Reacția partidului: „Obrăznicie, analfabetism, abuz de putere și fărădelege”

Telegram

Mihail Poleanschii s-a arătat nemulțumit de remarca președintei CEC referitor la necesitatea utilizării limbii române.

De când funcționarele Comisiei Electorale Centrale spun nu numai partidelor, ci și autorităților publice cum ar trebui să-și desfășore corespondența? (…) Niște cloște cu salarii decente, plătite din impozitele noastre, pentru a evita să fie trase la răspundere pentru acțiunile lor ilegale, se ascund în spatele chestiunii lingvistice. Și încă mai întocmesc și liste cu limbile antistatale. Aceasta cu siguranță nu este o practică europeană. Este obrăznicie, analfabetism, abuz de putere și fărădelege”, a menționat el într-un mesaj pe rețelele de socializare.

***

Amintim că, în Republica Moldova, limba de stat este româna. Despre acest lucru se menționează în Declarația de independență a țării noastre, adoptată în anul 1991. Iar în martie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” au fost înlocuite cu „limba română” în Constituție și legislație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: