CEC a prezentat totalizarea înregistrărilor prealabile pentru prezidențiale. Câți moldoveni din diaspora și-au exprimat intenția de a vota
Full Article 2 minutes read

CEC a prezentat totalizarea înregistrărilor prealabile pentru prezidențiale. Câți moldoveni din diaspora și-au exprimat intenția de a vota

Peste 60 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil în vederea participării la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Datele au fost prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 17 septembrie.

Potrivit CEC, 60 030 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil. Din numărul total de solicitări, 2819 au fost făcute pe suport de hârtie.

În acest context, Comisia anunță că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online.

CEC a reiterat că rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.

Amintim că o investigație a jurnaliștilor de la TV8 arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor stabiliți în străinătate, au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia. În context, șeful statului a declarat că a cerut investigarea acestor date și a sugerat că el pune la îndoială veridicitatea informațiilor privind alegătorii stabiliți în țările din UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: