NewsMaker

CEC a publicat date noi despre participarea la referendum. Câte persoane au votat până la ora 15:00

Până la ora 15:00 și-au exprimat dreptul de vot peste 1.143.000 de cetățeni, ceea ce înseamnă peste 39% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.  De asemenea, referitor la referendum, CEC a precizat că, la ora 15:00, prezența la vot era de 32,11%.

Pentru comparație, pe 1 noiembrie 2020, în cadrul turului I de scrutin la alegerile prezidențiale, către ora 16:00, au votat peste 927.000 de alegători sau circa 33% din numărul total al celor incluși în listele electorale.

Menționăm că, pentru ca referendumul să fie considerat valid, la urne trebuie să se prezinte peste 33,33% dintre alegători.

De asemenea, președinta CEC, Caraman Angelica, a anunțat că în Japonia și China s-a încheiat procesul de vot.

***

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la acest proces electoral. Pentru validarea alegerilor, cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși trebuie să se prezinte la urne. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu votează doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot sunt chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru a fi valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime (33%) dintre cetățenii cu drept de vot.

Menționăm că funcționarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot iar aceștia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: