Cehia va cere Rusiei compensații de circa $47,5 mln pentru exploziile din 2014
Full Article 2 minutes read

Cehia va cere Rusiei compensații de circa $47,5 mln pentru exploziile din 2014

Cehia intenționaează să ceară Rusiei compensații în mărime de 1 miliard de coroane (circa $47,5 mln) din cauza exploziilor de la depozitele de muniție din localitatea Vrbětice, districtul Zlín din Republica Cehă, care s-au produs în 2014. Anunțul a fost făcut de către ministrul ceh al Finanțelor, la postul național de televiziune, scrie Novaya Gazeta pe 10 mai.

Oficialul a precizat că solicitarea va fi făcută ținând cont de dreptul internațional. Șefa Ministerului ceh al Finanțelor a precizat că, în urma deflagrațiilor, autoritățile au fost nevoite să aloce o sumă semnificativă din buget pentru a restabili teritoriul. Adresarea în istanță ar urma să fie definitivată în următoarele 2-3 săptămâni.

***

În 2014, la interval de câteva luni, la depozitele de muniții din satul ceh Vrbětice, situat în sud-vestul țării, s-au produs două deflagrații. Acestea s-au soldat cu două decese. Potrivit presei, în localitate era păstrat armament al firmei CZ Hermex, care era livrat în Ucraina.

Recent, anchetatorii cehi au declarat că serviciile secrete ruse ar fi fost implicate în cele întâmplate. Mai exact, ar fi vorba despre implicarea lui Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, care au devenit cunoscuți după otrăvirea șui Serghei și Iulia Skripal în 2018. Potrivit autorităților, în 2014, cei doi ar fi ajuns în Cehia cu ajutorul pașapoartelor false – unul moldovenesc și altul perfectat în Tadjikistan, pe numele „Nicolae Popa” și „Ruslan Tabarov”.

În urma acestor informații a izbucnit un scandal diplomatic. Praga a expulzat 18 angajați ai Ambasadei Rusiei. Drept răspuns, Moscova a expulzat 20. În semn de solidaritate, țările baltice și Slovacia au expulzat diplomați ruși.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: