RIA Novosti

Cehia va cere Rusiei compensații de circa $47,5 mln pentru exploziile din 2014

Cehia intenționaează să ceară Rusiei compensații în mărime de 1 miliard de coroane (circa $47,5 mln) din cauza exploziilor de la depozitele de muniție din localitatea Vrbětice, districtul Zlín din Republica Cehă, care s-au produs în 2014. Anunțul a fost făcut de către ministrul ceh al Finanțelor, la postul național de televiziune, scrie Novaya Gazeta pe 10 mai.

Oficialul a precizat că solicitarea va fi făcută ținând cont de dreptul internațional. Șefa Ministerului ceh al Finanțelor a precizat că, în urma deflagrațiilor, autoritățile au fost nevoite să aloce o sumă semnificativă din buget pentru a restabili teritoriul. Adresarea în istanță ar urma să fie definitivată în următoarele 2-3 săptămâni.

***

În 2014, la interval de câteva luni, la depozitele de muniții din satul ceh Vrbětice, situat în sud-vestul țării, s-au produs două deflagrații. Acestea s-au soldat cu două decese. Potrivit presei, în localitate era păstrat armament al firmei CZ Hermex, care era livrat în Ucraina.

Recent, anchetatorii cehi au declarat că serviciile secrete ruse ar fi fost implicate în cele întâmplate. Mai exact, ar fi vorba despre implicarea lui Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, care au devenit cunoscuți după otrăvirea șui Serghei și Iulia Skripal în 2018. Potrivit autorităților, în 2014, cei doi ar fi ajuns în Cehia cu ajutorul pașapoartelor false – unul moldovenesc și altul perfectat în Tadjikistan, pe numele „Nicolae Popa” și „Ruslan Tabarov”.

În urma acestor informații a izbucnit un scandal diplomatic. Praga a expulzat 18 angajați ai Ambasadei Rusiei. Drept răspuns, Moscova a expulzat 20. În semn de solidaritate, țările baltice și Slovacia au expulzat diplomați ruși.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: