Cei 36 de moldoveni, care au reușit să părăsească Gaza, vor ajunge azi în România. Recean: „La noapte îi vom avea aici, acasă”
Full Article 3 minutes read

Cei 36 de moldoveni, care au reușit să părăsească Gaza, vor ajunge azi în România. Recean: „La noapte îi vom avea aici, acasă”

Premierul Dorin Recean a anunțat că cei 36 de moldoveni, care au reușit să părăsească Fâșia Gaza, vor ajunge în România în după amiaza zilei de 8 noiembrie. „Deja la noapte îi vom avea aici, acasă”, a menționat oficialul, la ședința Guvernului. 

Astăzi la ora 3, la București, va ateriza avionul cu cei 36 de moldoveni care au fost evacuați din Gaza și cred că deja la noapte îi vom avea aici, acasă. Vreau să mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe, dar și celorlalți colegi din instituțiile statului care au muncit ultimele săptămâni ca să facă aceasta posibil. Eu vreau să mulțumesc și Bucureștiului, și partenerilor internaționali care ne-au ajutat cu acest efort foarte dificil. Egiptul, Israelul, Statele Unite, România, Ucraina – toți acești prieteni ne-au ajutat să recuperăm cetățenii noștri din Fâșia Gaza”, a comunicat Recean la ședința cabinetului de miniștri din 8 noiembrie.

Amintim că pe 1 noiembrie, polițiștii de frontieră din Fâșia Gaza au promis că vor permite cetățenilor Republicii Cehe, Finlandei și altor țări să intre în Egipt. Hamas a publicat inclusiv o listă a străinilor care vor putea trece pe 1 noiembrie granița. Printre ei nu se numărau, însă, cetățeni ai Republicii Moldova. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov a declarat că Egiptul a aprobat, pentru început, ieșirea unui număr limitat de cetățeni străini din Fâșia Gaza, în mare parte fiind vorba de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale.

Pe 7 noiembrie, autoritățile israeliene au anunțat că aproximativ 600 de străini ar trebui să fie evacuați în Egipt din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Printre străini se regăsesc 51 de cetățeni ai Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a confirmat că „a primit acceptul de la autoritățile israeliene și cele egiptene privind evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah”.

În seara zilei de 7 noiembrie, șefa statului Maia Sandu a declarat că „după o perioadă plină de incertitudine și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță”.

Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov a precizat că unii moldoveni au refuzat să fie evacuați din motive de securitate. „Unii cetățeni, pe ultima sută de metri, în special cei care se aflau la o distanță mai mare de punctul de trecere Rafah, au refuzat evacuarea din motive de securitate. Vom continua să ținem legătura cu cetățenii noștri din Gaza pentru a acorda asistența necesară, la necesitate”, a declarat acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: