Moldovenii blocați în Gaza: 51 de cetățeni vor părăsi astăzi regiunea
Full Article 2 minutes read

Moldovenii blocați în Gaza: 51 de cetățeni vor părăsi astăzi regiunea

Autoritățile israeliene au anunțat că, pe 7 noiembrie, aproximativ 600 de străini ar trebui să fie evacuați în Egipt din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah. Printre străini se regăsesc 51 de cetățeni ai Republicii Moldova. 

Reprezentanții punctului de control Rafah au publicat o listă a Egiptului cu aproximativ 600 de persoane cărora li se va permite să părăsească Fâșia Gaza pe 7 noiembrie. Pe listă se regăsesc 51 de moldoveni, 103 cetățeni ai României, inclusiv cetățeni ucraineni.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a confirmat că „a primit acceptul de la autoritățile israeliene și cele egiptene privind evacuarea cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah”.

Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv a informat cetățenii Republicii Moldova cu privire la procedurile necesare, iar evacuarea acestora în Egipt va avea pe parcursul zilei de astăzi, respectând cerințele de securitate. Funcționarul consular detașat de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se află la punctul de trecere Rafah, unde va întâmpina cetățenii evacuați și va acorda asistența consulară necesară”, au declarat reprezentanții Ministerului.

Anterior autoritățile moldovenești anunțau că în Fâșia Gaza se află, potrivit datelor oficiale, în jur de 100 de cetățeni ai Republicii Moldova. 50 dintre ai au solicitat suportul Moldovei pentru a putea părăsi Fâșia Gaza, după declanșarea conflictului militar dintre gruparea Hamas și Israel, pe 7 octombrie.

Pe 1 noiembrie, polițiștii de frontieră din Fâșia Gaza au promis că vor permite cetățenilor Republicii Cehe, Finlandei și altor țări să intre în Egipt. Hamas a publicat inclusiv o listă a străinilor care vor putea trece pe 1 noiembrie granița. Printre ei nu se numărau, însă, cetățeni ai Republicii Moldova. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Igor Zaharov a declarat că Egiptul a aprobat, pentru început, ieșirea unui număr limitat de cetățeni străini din Fâșia Gaza, în mare parte fiind vorba de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: