Cetățenii străini din opt țări, blocați în Gaza, pot părăsi regiunea. Nu și moldovenii. MAEIE explică de ce
Full Article 3 minutes read

Cetățenii străini din opt țări, blocați în Gaza, pot părăsi regiunea. Nu și moldovenii. MAEIE explică de ce

Polițiștii de frontieră din Fâșia Gaza au promis că vor permite cetățenilor Republicii Cehe, Finlandei și altor țări să intre în Egipt. Hamas a publicat inclusiv o listă a străinilor care vor putea trece astăzi granița. Printre ei nu se numără, însă, cetățeni ai Republicii Moldova. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că Egiptul a aprobat, pentru început, ieșirea unui număr limitat de cetățeni străini din Fâșia Gaza, în mare parte fiind vorba de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale.

Gruparea palestiniană Hamas va permite cetățenilor din Austria, Australia, Bulgaria, Indonezia, Iordania, Finlanda, Republica Cehă și Japonia să părăsească Fâșia Gaza. Serviciul de frontieră al enclavei a raportat acest lucru pe Facebook, scrie publicația RBK.

„Publicăm liste cu deținătorii de pașapoarte din alte țări care vor putea trece prin punctul de control Rafah pe 1 noiembrie. Cetățenii menționați în document trebuie să fie prezenți la punctul de control la ora 07:00 pentru a facilita procesul de tranziție”, se spune în mesajul citat.

De asemenea, Hamas a promis că va permite angajaților Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) și ai unor organizații neguvernamentale (ONG) să părăsească enclava.

Raportul departamentului nu menționează ostatici străini capturați de militanți, multe țări fac eforturi pentru a-i elibera. Potrivit părții israeliene, Hamas a capturat cel puțin 245 de persoane. Printre ei se numără, inclusiv, cetățeni ai Rusiei și ai României cu dublă cetățenie.

Ce se întâmplă cu moldovenii blocați în Gaza

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău a declarat că Egiptul a permis eliberarea unui grup limitat de oameni, din Gaza. În mare parte, spune Igor Zaharov, este vorba despre persoane care au nevoie de îngrijiri medicale.

„Autoritățile noastre au furnizat listele necesare tuturor părților implicate și interacționăm cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor noștri. Este important de menționat că conform informațiilor oficiale, în prezent, în Fâșia Gaza se află peste 7000 de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual” – a precizat Zaharov.

MAEIE dă asigurări că funcționarul consular al Republicii Moldova se află în Egipt pentru a oferi asistența necesară cetățenilor noștri la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberând acte de călătorie provizorie.

De menționat că în Fâșia Gaza se află, potrivit datelor oficiale, în jur de 100 de cetățeni ai Republicii Moldova. 50 dintre ai au solicitat suportul Moldovei pentru a putea părăsi Fâșia Gaza, după declanșarea conflictului militar dintre gruparea Hamas și Israel, pe 7 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: