Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) au lansat colectarea de date în cadrul studiului „Generații și Gen”. Acesta este cel mai amplu sondaj demografic la nivel internațional, care are scopul de a cerceta schimbările demografice, procesele de îmbătrânire, numărul dorit de copii, evoluția în structura familiei și alte aspecte importante din viața de zi cu zi a oamenilor, informează MSMPS, astăzi, 11 februarie.
În baza rezultatelor acestui studiu, MSMPS și Fondul ONU pentru Populație vor coopera pentru a elabora un set de politici demografice bazate pe dovezi, care să sporească calitatea vieții oamenilor, reieșind din necesitățile lor.
Studiul „Generații și Gen” se va desfășura în trei runde, la o distanță de trei ani fiecare, pentru a putea înțelege mai bine schimbările demografice care au loc pe parcursul timpului. În total urmează să fie intervievate circa 20 000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15-79 ani de pe întreg teritoriul țării, cu excepția regiunii din stânga Nistrului.
Persoanele selectate să participe în cadrul acestui studiu vor primi o scrisoare de informare prin poștă sau din partea companiei sociologice. Participanții vor avea de răspuns la nouă blocuri de întrebări referitoare la situația demografică a respondentului, relațiile dintre parteneri, părinți și copii, aspecte ce țin de sănătate, atitudini și percepții despre viața de familie și treburile casnice.
Perioada de colectare a datelor în teren în cadrul studiului „Generații și Gen” este ianuarie-iunie 2020. Acest studiu a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și este parte a programului internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa și Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda.