gov.md

Gavrilița va merge în Parlament, pentru a solicita instituirea stării de urgență în Republica Moldova, din cauza crizei de gaze (VIDEO)

Comisia pentru Situații Excepționale urmează să anunțe stare de urgență în Republica Moldova, din cauza crizei în sectorul gazelor naturale. Informația a fost confirmată de către premierul Natalia Gavrilița, în dimineața de 22 octombrie. Parlamentul se convoacă în ședință extraordinară, pentru a aproba solicitarea.

Prim-ministrul țării a anunțat că negocierile dintre delegația din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski stagnează. Între timp, presiunea din rețeaua de transport al gazelor este la limita critică de funcționare.

„Ieri, la Moscova, a avut loc o nouă rundă de negocieri. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă”, a anunțat Gavrilița.

Potrivit premierului, vor fi adoptați următorii pași:

  1. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) se întrunește în ședință. CSE urmează să adopte anumite decizii, inclusiv solicitarea instituirii stării de urgență. De asemenea, urmează a fi instituit un centru de dirijare în cadrul IGSU, pentru coordonarea fluxului de informații și gestionarea situației
  2. Va avea loc ședința de Guvern, în cadrul căreia se va cere Parlamentului instituirea stării de urgență
  3. Natalia Gavrilița va merge în Parlament, pentru a cere votul deputaților
  4. Va urma o nouă ședință a CSE, în cadrul căreia vor fi puse la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare
  5. Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională, pentru ca presiunea din sistem să revină la volumul normal

Între timp, delegația Republicii Moldova, din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, va rămâne la Moscova mai mult decât s-a preconizat inițial. Asta deoarece discuțiile pe tema furnizării gazelor naturale vor continua și vineri. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, în seara de 21 octombrie.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: