Celebrul critic rus Anton Dolin a urmărit filmul moldovenesc „Carbon” și a scris o recenzie
Full Article 2 minutes read

Celebrul critic rus Anton Dolin a urmărit filmul moldovenesc „Carbon” și a scris o recenzie

Celebrul critic de film Anton Dolin, originar din Rusia, a publicat o recenzie a filmului „Carbon”, lansat recent în Republica Moldova. Dolin a caracterizat pelicula drept „o dedicație pentru războiul din 1992, din regiunea transnistreană“.

„Nu o să exagerez dacă o să spun că filmul este bine cunoscut tuturor locuitorilor din Moldova, care sunt măcar puțin interesați de cultură și cinema. Motivul principal, desigur, este talentul lui Borș, a scenaristei Mariana Starciu și al actorilor”, a spus Dolin. 

Totodată, criticul rus susține că „Carbon” este un exemplu rar de film care combină calitățile unui hit de public cu abordarea fără compromisuri și fără teamă a problemelor dureroase, aparent incurabile.

Amintim că pe 27 octombrie, Anton Dolin a avut la Chișinău un eveniment dedicat celor mai bune ecranizări de cărți. 

În ultimii ani, Anton Dolin a devenit cel mai cunoscut critic de film din Rusia.

Criticul a plecat din Federația Rusă în martie 2022, iar pe 14 octombrie acesta a fost numit de către Ministerul rus al Justiției „agent străin” pentru că și-a exprimat deschis poziția împotriva războiului.

***

Filmul „Carbon”, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție se numără Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 37 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

„Carbon” a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera mondială a avut loc pe 23 septembrie la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian.

Premiera națională a filmului a avut loc pe data de 4 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: