carbon

Celebrul critic rus Anton Dolin a urmărit filmul moldovenesc „Carbon” și a scris o recenzie

Celebrul critic de film Anton Dolin, originar din Rusia, a publicat o recenzie a filmului „Carbon”, lansat recent în Republica Moldova. Dolin a caracterizat pelicula drept „o dedicație pentru războiul din 1992, din regiunea transnistreană“.

„Nu o să exagerez dacă o să spun că filmul este bine cunoscut tuturor locuitorilor din Moldova, care sunt măcar puțin interesați de cultură și cinema. Motivul principal, desigur, este talentul lui Borș, a scenaristei Mariana Starciu și al actorilor”, a spus Dolin. 

Totodată, criticul rus susține că „Carbon” este un exemplu rar de film care combină calitățile unui hit de public cu abordarea fără compromisuri și fără teamă a problemelor dureroase, aparent incurabile.

Amintim că pe 27 octombrie, Anton Dolin a avut la Chișinău un eveniment dedicat celor mai bune ecranizări de cărți. 

În ultimii ani, Anton Dolin a devenit cel mai cunoscut critic de film din Rusia.

Criticul a plecat din Federația Rusă în martie 2022, iar pe 14 octombrie acesta a fost numit de către Ministerul rus al Justiției „agent străin” pentru că și-a exprimat deschis poziția împotriva războiului.

***

Filmul „Carbon”, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție se numără Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 37 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

„Carbon” a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera mondială a avut loc pe 23 septembrie la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian.

Premiera națională a filmului a avut loc pe data de 4 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Podul de pe strada Mihai Viteazul, redeschis  după trei ani. Ceban, mesaj către „marii critici care nu au făcut nimic”

După aproape trei ani de reconstrucție, podul de pe strada Mihai Viteazul din Chișinău a fost redeschis circulației rutiere, a anunțat primarul Ion Ceban. În prezent, lucrările continuă la trotuarele pietonale, care au fost lărgite în cadrul proiectului de reabilitare.

„Întrebare pentru marii „critici” care nu au făcut nimic: ce subiecte urmează să mai exploateze intenționat? Aceste lucrări erau extrem de necesare și urgente. Ne-am asumat toate criticile, pentru că securitatea este prioritară”, a declarat Ion Ceban.

Cu o lungime de 320 de metri, o lățime de 26 de metri, 6 benzi de circulație și 2 trotuare, podul este unul dintre cele mai mari din Republica Moldova, a subliniat Ceban. Construcția are 9 deschideri (grinzi), fiecare de câte 33 de metri.

În ceea ce privește podul de pe strada Ismail, primarul a precizat că lucrările de proiectare au fost finalizate, iar în prezent se află în faza de verificare de stat.

Precizăm că reparația podului de pe strada Mihai Viteazu a început în septembrie 2022 și, inițial, se plănuia ca lucrările de reparație să fie finalizate la 1 septembrie 2023. Ulterior, autoritățile municipale au anunțat că termenul de finalizare al reparației a fost prelungit până în noiembrie 2024, iar mai târziu – aprilie 2025. De atunci, costul proiectului s-a ridicat de la 108 la 128 de milioane de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: