parlament.md

Ceban și Chicu sar în apărarea Olesei Stamate și acuză guvernarea că ar bloca ancheta privind legea amnistiei. Reacția PAS

Fostul premier Ion Chicu și primarul Ion Ceban – doi dintre liderii Blocului „Alternativa” – o apără pe deputata Olesea Stamate și critică guvernarea, acuzând-o că s-ar opune creării unei comisii parlamentare de anchetă privind Legea amnistiei, care a permis eliberarea mai multor deținuți condamnați pe viață. La rândul său, fosta deputată PAS, exclusă din partid în urma scandalului, califică drept „surprinzătoare” opoziția foștilor colegi și sugerează că ei, nu ea, ar avea ceva de ascuns.  PAS a reiterat, într-un comentariu pentru NM, că așteaptă ca autoritățile să investigheze toate persoanele implicate în crearea breșei legislative.

„De ce PAS și Maia Sandu nu susțin inițiativa Olesei Stamate de a crea Comisia pentru investigarea cazului eliberării condamnaților pe viață din pușcărie? Oare atât de proști suntem cu toții și nu înțelegem?”, s-a întrebat, pe 12 mai, liderul PDCM, fostul premier al țării în perioada guvernării socialiștilor, Ion Chicu.

Subiectul a fost adus în discuție și la ședința Primăriei, din 12 mai. Nemulțumit de investigațiile recente care vizează activitatea municipalității, primarul Ion Ceban a criticat presa, acuzând-o că evită să investigheze și controversata lege a amnistiei, care a permis eliberarea a nouă deținuți condamnați pe viață. Totodată, edilul a criticat guvernarea că ar fi găsit un „țap ispășitor” în persoana deputatei Olesea Stamate, exclusă din PAS în urma scandalului provocat de aplicarea acestei legi.

„Faptul că criminalii care au fost condamnați la moarte au fost eliberați, investigații nu am văzut la aceast subiect, la nicio televiziune bombă. Nici la una – cum au fost eliberați, cum au trecut toate procedurile? Am văzut că s-a făcut de vină un „țap ispășitor”, s-a găsit un deputat, așa cum se spune la noi. (…) Vă spun ca funcționar care a activat și în guvern, și în parlament, și la președinție și în primărie – nu poate trece un proiect fără să aibă avizul consultanților, specialiștilor principali, direcțiilor, a viceminiștrilor, a secreatirlor de stat, a ministrului în instanță finală, când ajunge la Guvern. De la Guvern se duce în comisii, și nu în una. Cel putin 2 trebuie să dea aviz, după care se duce la presedinție, iar la președinție este capacitatea de a pune veto. Despre asta, investigatii bombă noi nu avem, absolut la nimeni nu îi pasă”.

După ce pe 8 mai a anunțat că a adunat semnăturile necesare pentru înregistrarea proiectului care prevede crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea Legii amnistiei, deputata Olesea Stamate a catalogat, într-un interviu publicat pe 11 mai, drept „surprinzătoare” decizia foștilor colegi de partid de a nu-i susține inițiativa. Parlamentara a reiterat „că nu are nimic de ascuns”, tocmai de asta insistă ca cazul să fie investigat și pe linie parlamentară, nu doar la nivel de minister.

„Este curios de ce de ce doar eu vreau să fac lucrul ăsta și pentru mine răspunsul este la suprafață. Eu nu am avut niciodată nimic de ascuns în toată activitatea mea publică și nici acum nu am nimic de ascuns și de asta eu sunt prima interesată să fie făcută lumină pe tot cazul ăsta de la început până la sfârșit. Din păcate, se pare că cei care m-au acuzat pentru că aș fi, cum s-au exprimat ei, aș fi făcut abuz de încredere, se pare că nu vor ca adevărul să elucidat și prezentat publicului. Probabil ei au ce ascunde”, a declarat Olesea Stamate la „BANSTAGE”.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, a reiterat poziția PAS anunțată pe 4 aprilie: „Așteptăm ca instituțiile de drept să investigheze toate persoanele implicate în crearea breșei legislative, care a permis eliberarea unor condamnați pe viață. Investigația trebuie făcută de organele de drept, nu de persoana aflată în conflict de interes”.

***

Amintim că 9 persoane condamnate la închisoare pe viață au fost eliberate condiționat,în baza modificărilor făcute la Legea amnistiei și Codul penal, ceea ce a provocat un scandal în societate în aprilie. Între timp, cel puțin 3 din ei au fost reținuți din nou.

Pe 4 aprilie, PAS a comunicat că deputata PAS Olesea Stamate, pe vremea când era președinte a Comisiei juridice, numiri și imunități, ar fi introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care ar fi dus la eliberarea deținuților. Formațiunea a anunțat că a exclus-o din partid pe Stamate și i-a cerut să-și depună mandatul de parlamentar. Stamate a părăsit fracțiunea parlamentară PAS, însă a rămas deputat neafiliat.

În contextul controversei, Olesea Stamate a declarat anterior că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. De asemenea, pe 7 mai, deputata a înregistrat un proiect de lege care prevede instituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea Legii amnistiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

больница, врач
Максим Андреев, NewsMaker/foto simbol

Chirurg din Soroca – condamnat la închisoare și obligat să achite 250.000 de lei despăgubiri

Un medic chirurg din Soroca a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip deschis. Conform procurorilor, acesta nu a efectuat o intervenție chirurgicală obligatorie, fapt ce a generat decesul pacientului. Instanța l-a privat și de dreptul de a profesa timp de trei ani, iar din contul său vor fi plătite despăgubiri de 250.000 de lei succesorului victimei. Sentința poate fi contestată în termen de 15 zile.

Conform Procuraturii Generale, medicul chirurg din cadrul Spitalului Raional Soroca a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis. Totodată, instanța a decis să-l priveze de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activitatea de lucrător medical pentru o perioadă de 3 ani. În același timp, s-a dispus ca din contul său să fie achitată suma de 250.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, în beneficiul succesorului victimei.

Procuratura Generală susține că medicul a încălcat „regulile și metodele de acordare a asistenței medicale chirurgicale și de monitorizare” a unui bărbat de 57 de ani, care, la 9 august 2023, a fost internat în secția chirurgie cu diagnosticul de „ocluzie intestinală”, fapt care a condus la decesul pacientului, pe 21 august 2023, în secția reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, inculpatul nu a respectat prevederile unui protocol, care recomandă intervenția chirurgicală pentru înlăturarea cauzei și restabilirea funcției intestinale. Protocolul prevede că, în cazul ocluziei cauzate de inflamație, operația urgentă amânată trebuie efectuată dacă tratamentul non-operator nu dă rezultate în 24-48 de ore, chiar și fără semne clare de agravare.

Medicul ar fi ignorat și prevederile Legii drepturilor pacientului, care impun explicarea clară a consecințelor în cazul refuzului intervenției medicale și consemnarea acestui refuz în documentația medicală, semnată de pacient sau de reprezentantul său și de medic. Conform procurorilor, refuzul nu a fost înregistrat. În același timp, „pacientului nu i-a fost acordat tratamentul chirurgical necesar”, fiind externat pe 14 august 2023. Intervenția chirurgicală a fost realizată abia în municipiul Chișinău, unde a survenit decesul.

Pe tot parcursul procesului, medicul a pledat nevinovat. Sentința poate fi contestată în termen de 15 zile.

Deținuții din penitenciarele de tip deschis sunt ținuți fără pază, dar sub supraveghere permanentă. În intervalul de la deșteptare până la stingere, aceștia se pot deplasa liber pe teritoriul penitenciarului, în limitele stabilite de administrație. Cu permisiunea administrației, pot ieși fără supraveghere din penitenciar, dacă acest lucru este necesar pentru muncă, instruire sau în caz de boală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: