Centrale electrice plutitoare amplasate în România și Moldova, soluția Turciei pentru aprovizionarea Ucrainei cu energie electrică
Full Article 2 minutes read

Centrale electrice plutitoare amplasate în România și Moldova, soluția Turciei pentru aprovizionarea Ucrainei cu energie electrică

Turcia ar putea presta electricitate Ucrainei cu ajutorul stațiilor plutitoare, prin România și Moldova. Este vorba de 300 – 400 MegaWați de electricitate. Volumul ar fi suficient pentru asigurarea unui număr de 1 mln de locuințe, informează RBK Ucraina, cu referire la Zeynep Harezi, directorul general al companiei turce Karpowership.

Potrivit directorului general, compania poate transmite volumul electro energiei, care va fi optim pentru întreținerea a unui milion de locuințe. Tratativele pe acest subiect deja au început.

 „La moment ducem tratative cu Ucraina, inclusiv cu ONU și alte organizații care vor putea presta energie electrică întru întreținerea a aproximativ 300 sau 400 MegaWați de electricitate, încercând să găsim cea mai potrivită soluție”, a menționat Harezi.

Există linii de transport al electricității între România, Republica Moldova și Ucraina. Putem amplasa nave în România și Republica Moldova și furniza energie electrică prin linii electrice către Ucraina„, a adăugat ea.

Directorul a mai subliniat, că în conformitate cu normele securității, este bine a le poziționa în porturile Moldovei și a României, de unde electricitatea va fi transmisă în Ucraina. Potrivit sursei, este vorba de 3-4 stații.

Karpowership este specializată în astfel de operațiuni. Compania are aproximativ trei duzini de nave energetice (cu o capacitate totală de până la 6 milioane kW), mai ales în Asia și în Orientul Mijlociu. În Europa nu are încă, dar în octombrie s-a anunțat că vor avea loc negocieri pentru plasarea a până la opt nave (cu o capacitate totală de până la 2 milioane de kW) în patru țări, inclusiv Ucraina, scrie ziare.com.

Amintim, că, la sfârșitul lunii ianuarie, Ucraina a testat importul electro energiei din România. Autoritățile de la Kiev caută soluții pentru alimentarea Ucrainei cu energie electrică, după ce, în ultimele săptămâni, armata rusă a bombardat în repetate rânduri obiective de infrastructură energetică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!



If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: