Ministerul Energiei

Centrul pentru Jurnalism Independent a condamnat atacurile asupra presei în timpul campaniei electorale

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) își exprimă „îngrijorarea profundă” față de intensificarea campaniilor de denigrare și hărțuire îndreptate împotriva instituțiilor de presă și a jurnaliștilor din Republica Moldova. Potrivit CJI, în contextul campaniei electorale, s-a înregistrat o creștere „alarmantă” a atacurilor publice și a mesajelor calomnioase care vizează destabilizarea și discreditarea presei independente. Reacția vine în aceeași zi când mai mulți jurnaliști au declarat public că au devenit ținte ale unor campanii de discreditare.

Directoarea publicației Ziarul de Gardă, Alina Radu, a fost recent victima unei campanii de hărțuire desfășurate pe rețelele sociale și pe platforme de știri online. Radu a declarat într-o postare pe pagina sa de Facebook că această campanie a început la scurt timp după ce publicația sa a anunțat o investigație legată de susținătorii grupării Șor. În ultimele zile, postări calomnioase și comentarii cu conținut instigator la ură au vizat-o pe jurnalistă și familia acesteia, atacurile fiind amplificate pe pagini obscure și redistribuite de media rusă.

„Am fost acuzată că am primit bani de la un politician condamnat penal pentru a plăti studiile fiicei mele la Harvard,” a precizat Alina Radu. Ea a adăugat că va apela la justiție pentru clarificarea acestor atacuri și identificarea responsabililor. Radu a subliniat că postările, unele sponsorizate de persoane condamnate penal, conțin atât acuzații nefondate, cât și elemente care intră sub incidența Codului Penal.

De asemenea, și prezentatoarea TV8 Mariana Rață a vorbit și despre informații calomnioase difuzate împotriva ei de un „fugitiv din Londra” [Veaceslav Platon].

„În această campanie electorală, oligarhii și instrumentele lor au lansat un atac fără precedent asupra jurnaliștilor cinstiți care vorbesc și scriu, pe baza probelor, despre fraudă, corupție și activități ilegale. Desigur, vom merge în instanță pentru a cere pedeapsă pentru cei care ne defăimează și ne calomniază. Cu toate acestea, legea nu îi protejează în niciun fel pe jurnalişti de atacurile celor care sunt ţinta investigaţiilor”, a scris Mariana Rață pe pagina sa de Facebook.

În declarația sa, CJI subliniază că intimidarea și discreditarea presei independente reprezintă un atac direct la dreptul publicului de a fi informat corect. Organizația atrage atenția că astfel de acțiuni creează un climat de ostilitate față de jurnaliști, ceea ce pune o presiune nejustificată asupra profesioniștilor din domeniu, amenințând transparența publică și procesul democratic.

„Lipsa unor măsuri eficiente și rapide de contracarare generează o stare de impunitate și încurajează perpetuarea acestor practici distructive,” se arată în declarația CJI. Organizația face apel la autorități să sancționeze ferm actele de intimidare și defăimare la adresa jurnaliștilor, garantând astfel respectarea legislației care protejează libertatea de exprimare și integritatea profesională.

CJI îndeamnă jurnaliștii vizați să folosească toate mijloacele legale pentru a obține remedierea prejudiciilor suferite și, în limita resurselor disponibile, le oferă sprijin juridic pentru apărarea drepturilor lor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: