Cer ca barurile și restaurantele să rămână deschise până la ora 23:00. Ceban, în ședință cu restauratorii
Full Article 4 minutes read

Cer ca barurile și restaurantele să rămână deschise până la ora 23:00. Ceban, în ședință cu restauratorii

Reprezentanții HoReCa au solicitat prelungirea programului de activitate al unităților din alimentația publică cu o oră, până la 23:00. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, după ce Primăria mun. Chișinău a convocat în ședință reprezentanții sectorului HoReCa pentru a discuta în contextul deciziilor Comisiei Naționale de Sănătate Publică (CNESP), care introduce noi restricții. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul ședinței Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. 

Potrivit lui Ceban, dialogul inițiat cu reprezentanții sectorului a fost organizat pentru a afla poziția acestora vizavi de impunerea noilor restricții în activitate și dacă municipalitatea poate ajuta agenții economici vizați.

Reprezentanții HoReCa au solicitat prelungirea programului de activitate al unităților din alimentația publică cu o oră, până la 23:00. De asemenea, aceștia s-au plâns că sunt puși în situații diferențiate față de restul agenților economici, din care cauză suportă pierderi esențiale. De asemenea, participanții la ședință au solicitat ajutorul autorităților municipale în contextul controalelor frecvente în localuri din partea diverselor instituții cu funcții de control, privind respectarea restricțiilor impuse de situația epidemică”, comunică primarul.

În final, Ceban spune că a solicitat ca reprezentanții HoReCa să formuleze propunerile lor și să le expedieze pe adresa municipalității, pentru a fi examinate în cadrul ședinței Comisiei de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

„Comisia este obligată prin lege să transpună în practică hotărârea aprobată la nivel de guvern. Legislația ne permite totuși să venim cu anumite amendamente sau acțiuni suplimentare, dar aceste decizii trebuie să fie bine argumentate, justificate și logice, care vor fi discutate astăzi în ședința CESP”, a conchis edilul.

La ședință au participat și reprezentanți ai Centrului de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău.

***

De menționat că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău se va întruni, în data de 21 ianuarie, în ședință. Anunțul a fost făcut de edilul Ion Ceban.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de agrement din Republica Moldova (MĂR), în data de 21 ianuarie, s-a arătat nemulțumită de ultimele decizii ale autorităților cu privire la situația epidemiologică din țară. Reprezentanții MĂR au declarat că era de așteptat că se va ajunge la luarea unor măsuri. „Dar, din nou, autoritățile și-au adus aminte de pandemie când deja lucrurile sunt grave”, spun cei de la Asociație.

„Pentru HoReCa din nou sunt cele mai dure restricții – activitate redusă, de la 7:00 până la 22:00, având deja impusă activitatea la capacitate redusă, 50% din sală + prezentarea certificatului COVID”, comunicau cei de la Asociație.

Tot ei au declarat că HoReCa nu va lucra după 22, pe când „restul agenților economici vor lucra”. „Toate aceste decizii parcă sunt luate din inerție. Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ.”, comunică MĂR.

În toate raioanele Moldovei funcționează acum «codul roșu» de alertă Covid. Conform prognozelor Ministerului Sănătății, numărul de contaminări înregistrate zilnic ar putea depăși săptămâna viitoare cifra de 10 mii. Autoritățile au introdus noi restricții dure (live). Accesul în centrele comerciale și în alte instituții publice va fi doar în baza certificatelor Covid. Excepție — magazinele alimentare, farmaciile, băncile, poșta. Nunțile și cumetriile sunt interzise. Toate școlile trec la procesul de instruire în regim online. Echipe speciale de poliție și militari vor monitoriza respectarea acestor măsuri: «Mai întâi — avertisment, apoi — amendă».

De menționat că, în data de 20 ianuarie, în Moldova s-a înregistrat un nou antirecord zilnic: 3907 cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 252 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 18 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 7-19 ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: