Cererea lui Chirtoacă de recuzare a întregului complet de judecători, respinsă
Full Article 2 minutes read

Cererea lui Chirtoacă de recuzare a întregului complet de judecători, respinsă

A fost respinsă cererea lui Dorin Chirtoacă de revocare a întregului complet de judecători, care examinează contestațiile față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare din diaspora.

Colegiul judecătorilor Curții de Apel Chișinău a anunțat că pentru recuzarea magistraților trebuie să existe motive întemeiate. La rândul său, Dorin Chirtoacă a explicat că a cerut recuzarea întregului complet de judecători, pentru că „niciunul dintre ei nu va analiza cazul în mod obiectiv”.

„Minciuna a analizat cazuri similare la alegerile prezidențiale și a respins toate cererile împreună cu Palanciuc. La acea vreme, în calitate de candidat la prezidențiale, am cerut mărirea numărului de secții de votare în străinătate”, a spus Chirtoacă și a reamintit că judecătorul Palanciuc a făcut parte din completul de judecători care a anulat rezultatele alegerilor locale din mun. Chișinău în 2018.

De asemenea, Chirtoacă a spus că solicită recuzarea lui Muruianu, deoarece el singur a încercat să se autorecuzeze.

„Dacă acest complet de judecători va examina contestațiile împotriva CEC, acest lucru poate fi comparat cu anularea alegerilor locale din mun. Chișinău în 2018”, a spus Chirtoacă.

În prima jumătate a zilei, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au solicitat recuzarea judecătorilor Muruianu și Palanciuc, însă aceasta a fost respinsă.

Anterior, Renato Usatîi a solicitat recuzarea judecătorului Anatolie Minciuna, pe motiv că acesta a făcut parte din completul de judecată care a decis excluderea Partidului „Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi”, din cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (CEDO a ajuns la concluzia că formațiunea a fost scoasă ilegal din cursa electorală). Magistrații au respins, însă, solicitarea.

Precizăm că, inițial, CEC a decis constituirea a doar 139 de secții de votare în străinătate. Ulterior, numărul secțiilor de votare în străinătate a fost majorat până la 146.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: