Cetățenia Moldovei, tot mai solicitată după războiul din Ucraina. Decizia autorităților
Full Article 2 minutes read

Cetățenia Moldovei, tot mai solicitată după războiul din Ucraina. Decizia autorităților

Agenția Servicii Publice anunță că pe parcursul anului 2022, în contextul războiului din Ucraina, s-a atestat o creștere semnificativă a numărului de aplicanți la cetățenia Republicii Moldova. În comparație cu anul 2021, în anul 2022 numărul cererilor pentru cetățenia Republicii Moldova a crescut de la 7 168 la 10 799.

În aceste condiții, Agenția spune că a fost luată decizia ca cetățenii să aibă posibilitatea să depună cererile de dobândire și redobândire a cetățeniei Republicii Moldova la toate centrele multifuncționale din țară și din municipiul Chișinău.

Anterior, în ceea ce privește municipiul Chișinău, cererile puteau fi depuse doar la Secția cetățenie a Agenției Servicii Publice (str. Pușkin, 42).

Astfel, începând cu 3 ianuarie 2023, centrele multifuncționale din mun. Chișinău (nr.1, 2, 3, 4 și 5) prestează spectrul complet de servicii în materie de cetățenie și anume, recepționează cererile pentru:

  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere;
  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare;
  • redobândirea cetățeniei Republicii Moldova;
  • abrogarea Decretului sau a unei părți din Decretul Președintelui Republicii Moldova privind aprobarea renunțării la cetățenia Republicii Moldova;
  • determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova;
  • eliberarea adeverinței privind apartenenţă sau neapartenența persoanelor la cetățenia Republicii Moldova.

În acest context menționăm că în Republica Moldova sunt angajați 949 cetățeni din Ucraina, 691 dintre acești sunt femei și 258 – bărbați. Datele au fost comunicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

Pe 2 ianuarie 2023, reprezentanții Guvernului declarau că prin Republica Moldova au trecut peste 600.000 de cetățeni fugiți din calea războiului. În țară au rămas în jur de 86.000 de refugiați, dintre care jumătate sunt copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: