Cetățenii sunt îndemnați să descarce repetat Certificatul COVID, după echivalarea documentului cu cel din țările UE
Full Article 3 minutes read

Cetățenii sunt îndemnați să descarce repetat Certificatul COVID, după echivalarea documentului cu cel din țările UE

Ministerul Sănătății anunță cetățenii să descarce repetat Certificatul COVID, după echivalarea documentului cu cel din țările UE. Potrivit Ministerului Sănătății, a fost ajustată structura codului QR conform standardelor UE, iar pentru a obține varianta acceptată de UE, inclusiv și de  Republica Moldova, certificatul trebuie descărcat repetat.

„Pentru verificarea certificatelor nou descărcate, accesați www.certificate-covid.gov.md accesând secțiunea „Verifică certificat”,  sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european, care centralizează cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE. Aplicațiile  poate fi descărcate gratuit din magazinul de aplicații Google Play, sau App Store pe un telefon mobil sau o tabletă. Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în Republica Moldova, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european”, explică Ministerul Săntății.

Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.

Certificatul de vaccinare conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze administrate, data vaccinării. Pentru uz internațional, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE.

Totodată, țările UE pot decide acceptarea certificatelor care atestă administrarea altor tipuri de vaccinuri, incluse în lista de urgență a OMS. Regulile variază de la un stat la altul, de aceea vă îndemnăm să consultați din timp condițiile țărilor în care doriți să mergeți . Pentru uz intern, pe teritoriul Republicii Moldova sunt valabile toate certificatele cu toate tipurile de vaccin disponibile în țară.

Certificatul de testare este eliberat persoanei în baza unui rezultat negativ, fie la un test RT-PCR, fie la un test rapid antigenic, inclus în lista comună stabilită în baza recomandărilor Consiliului Europei. În prezent, această listă include 138 de tipuri.

„Majoritatea testelor antigenice utilizate în Republica Moldova se regăsesc în această listă. Îndemnăm cetățenii,  care doresc să efectueze un test rapid antigenic în scopul obținerii unui certificat COVID, să anunțe reprezentanții laboratoarelor despre acest lucru, pentru a se asigura că este realizat un test inclus în lista aprobată de UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Certificatul de recuperare se eliberează, pentru o perioadă de șase luni, persoanelor care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat. Pentru uz internațional, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sunt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test  RT-PCR.

Persoanele pot descărca aceste certificate de pe platforma www.certificate-covid.gov.md de pe data de 16 noiembrie 2021.

„Totodată, informăm că cetățenii Republicii Moldova, care nu au efectuat un test RT-PCR la COVID-19 în perioada infectării, pot obține un certificat de testare sau de vaccinare, în baza căruia să circule în spațiul UE.   Pentru uz intern, conform Protocolului Național, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atât la testul RT-PCR, cât și la un test rapid antigenic. Acest tip de certificat va putea fi descărcat de pe platforma www.certificate-covid.gov.md începând cu ziua de luni, 22 noiembrie 2021”, precizează Ministerul Sănătății.

Pe 15 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat decizia de a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova, cu cel emis în țările Uniunii Europene. Asta înseamnă conectarea țării noastre la sistemul UE și acceptarea certificatului COVID conform unor condiții egale cu certificatul digital COVID al UE.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: