protv.md

CFM transformă 21 de stații în puncte feroviare de oprire: speră să obțină profit de 3 mln lei lunar pentru salarii

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunțat că, până la sfârșitul acestui an, va transforma 21 de stații feroviare în puncte de oprire. Potrivit CFM, această măsură va permite redirecționarea lunară a circa 3 milioane de lei, inclusiv pentru plata restanțelor salariale.

„Calea Ferată din Moldova” continuă procesul de optimizare a structurii și a procesului de producție. Până la finele anului curent 21 din cele 71 de stații feroviare, urmează a fi transformate în puncte feroviare de oprire. Specialiștii au studiat și analizat logistica operațiunilor de transport de marfă pe linia de cale ferată din țară și au stabilit, că o parte din infrastructura feroviară nu este utilizată în procesul de producție de mulți ani. Totodată, întreținerea și deservirea acestor porțiuni de cale ferată, a clădirilor și construcțiilor auxiliare, duce la cheltuieli nejustificate, agravând situația financiară dificilă a întreprinderii”, se arată într-un comunicat publicat de CFM.

Potrivit întrepriderii, decizia de a schimba statutul stațiilor în puncte feroviare de oprire va permite redirecționarea lunară a circa 3 milioane lei către acoperirea restanțelor salariale angajaților, optimizarea procesului de producție, inclusiv extinderea și consolidarea stațiilor vecine de joncțiune.

Punctul feroviar de oprire presupune îmbarcarea şi debarcarea călătorilor în/din trenuri de trafic local şi suburban, fără primirea şi eliberarea bagajului, în lipsa personalului de deservire și în lipsa altor facilități, specifice unei stații complete.

Amintim că CFM, care are în prezent aproximativ 4800 de angajați, se confruntă cu dificultăți financiare majore încă din august 2022. Criza a fost declanșată de scăderea semnificativă a tranzitului feroviar din Ucraina, odată cu redeschiderea portului Odesa, fapt ce a redus veniturile întreprinderii și a generat întârzieri de luni întregi la plata salariilor. În încercarea de a obține lichidități, CFM a scos la licitație vagoane de pasageri, locomotive și fier vechi.

Anterior, compania a recepționat două loturi de motorină de câte 250 de tone, livrate de Agenția Rezerve Materiale în baza unei dispoziții semnate de Guvern. Combustibilul, depozitat la sucursalele din Chișinău, Ocnița, Bălți, Ungheni și Basarabeasca, a fost folosit pentru transportul de marfă și pasageri. Primul lot a generat venituri de 16,4 milioane de lei, sumă utilizată pentru achitarea salariilor restante pentru luna august.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: