Charles Michel avertizează: Moldova și Georgia în fața unui moment crucial pentru viitorul european
Full Article 2 minutes read

Charles Michel avertizează: Moldova și Georgia în fața unui moment crucial pentru viitorul european

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat marți, într-o scrisoare adresată celor 27 de lideri ai statelor membre UE, că Republica Moldova și Georgia se află într-un moment decisiv pentru parcursul lor european.

Michel va conduce joi și vineri ultimul său summit oficial al Consiliului European înainte de a încheia cele două mandate la conducerea instituției, iar agenda principală a reuniunii va fi centrată pe sprijinul acordat Ucrainei. Alte teme importante includ situația din Orientul Mijlociu și competitivitatea economiei europene.

`Consiliul European va aborda mai multe aspecte de politică externă, inclusiv situația din Republica Moldova și din Georgia. Ambele țări traversează o etapă critică în drumul lor spre integrarea europeană”, a menționat Michel în scrisoare. Această discuție a fost propusă de România și de președintele Klaus Iohannis, în contextul preocupărilor legate de ingerințele electorale ale Rusiei în Republica Moldova, un subiect ce va fi dezbătut la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie.

Atât Republica Moldova, cât și Georgia, două foste republici sovietice aflate în etape diferite ale procesului de integrare europeană, vor organiza în curând alegeri importante. Republica Moldova va desfășura primul tur al alegerilor prezidențiale și un referendum pe 20 octombrie, în timp ce în Georgia vor avea loc alegeri parlamentare pe 26 octombrie.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat două rezoluții politice simbolice referitoare la aceste țări. În cazul Republicii Moldova, eurodeputații au lansat un avertisment sever împotriva tentativelor Rusiei de a destabiliza parcursul european al țării prin interferențe electorale. În ceea ce privește Georgia, au fost exprimate îngrijorări cu privire la direcția autoritară a guvernului georgian, care a afectat procesul de integrare în UE.

Poziția lui Charles Michel vine cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: