epthinktank.eu

Charles Michel avertizează: Moldova și Georgia în fața unui moment crucial pentru viitorul european

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat marți, într-o scrisoare adresată celor 27 de lideri ai statelor membre UE, că Republica Moldova și Georgia se află într-un moment decisiv pentru parcursul lor european.

Michel va conduce joi și vineri ultimul său summit oficial al Consiliului European înainte de a încheia cele două mandate la conducerea instituției, iar agenda principală a reuniunii va fi centrată pe sprijinul acordat Ucrainei. Alte teme importante includ situația din Orientul Mijlociu și competitivitatea economiei europene.

`Consiliul European va aborda mai multe aspecte de politică externă, inclusiv situația din Republica Moldova și din Georgia. Ambele țări traversează o etapă critică în drumul lor spre integrarea europeană”, a menționat Michel în scrisoare. Această discuție a fost propusă de România și de președintele Klaus Iohannis, în contextul preocupărilor legate de ingerințele electorale ale Rusiei în Republica Moldova, un subiect ce va fi dezbătut la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie.

Atât Republica Moldova, cât și Georgia, două foste republici sovietice aflate în etape diferite ale procesului de integrare europeană, vor organiza în curând alegeri importante. Republica Moldova va desfășura primul tur al alegerilor prezidențiale și un referendum pe 20 octombrie, în timp ce în Georgia vor avea loc alegeri parlamentare pe 26 octombrie.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat două rezoluții politice simbolice referitoare la aceste țări. În cazul Republicii Moldova, eurodeputații au lansat un avertisment sever împotriva tentativelor Rusiei de a destabiliza parcursul european al țării prin interferențe electorale. În ceea ce privește Georgia, au fost exprimate îngrijorări cu privire la direcția autoritară a guvernului georgian, care a afectat procesul de integrare în UE.

Poziția lui Charles Michel vine cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pentru 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: