bloknot-moldova.md

„Chiar ieri am înaintat propunerea”. Ministrul Sănătății a spus ce se va întâmpla cu nunțile și cumetriile

Activitățile festive, precum nunţile, cumetriile sau zilele de naştere sunt interzise, la această etapă, reieşind din situaţia epidemiologică existentă în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul conferinței de presă din 19 iunie.

Viorica Dumbrăveanu a menţionat că deja au avut loc, pe parcursul zilei de sâmbătă şi duminică „anumite ceremonii care erau organizate pe platforma alimentaţiei publice”.

„În condiţiile date, chiar ieri, colegii au înaintat la Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică propunerea, care este acceptată de către toţi membrii, de a interzice desfăşurarea ceremoniior îndiferent de numărul de persoane”, a spus ministra.

Activitatea sectorului HoReCa a fost reluată din 15 iunie, în contextul prevederilor emise de autorităţi, cu respectarea tuturor condiţiilor de prevenire şi răspândire a infecţiei COVID-19.

Pe 29 mai, președintele Igor Dodon spunea că este posibil ca restricțiile privind adunările cu un număr mai mare de 50 de persoane să fie revizuite și extinse până la 100 de persoane. 

Anterior, autoritățile au anunțat că toate adunările cu un număr mai mare de 50 de persoane sunt interzise, din cauza riscului răspândirii pandemiei de COVID-19.

Potrivit legii, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se pedepsește cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: