Satele Bălceana și Sofia din raionul Hîncești intră în carantină începând cu astăzi. Anunțul a fost făcut de cptre prim-ministrul Ion Chicu în urma comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care a avut loc luni seara.
„Se introduce regimul de carantină în satele Bălceana și Sofia, raionul Hîncești, în baza demersului Comisiei pentru situații excepționale a raionului Hîncești”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, în prezent, în raionul Hîncești au fost constatate 17 cazuri de infectare cu COVID-19, inclusiv decesul unei femei de 61 de ani originară din satul Bălceana, care a revenit recent din Italia. Totodată, în raionul Hîncești sunt aflate sub supraveghere medicală cel puțin 489 de persoane.
Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a anunțat o serie de măsuri de restricție suplimentare față de cele deja adoptate de Comisia situații excepționale.
Printre acestea se numără interzicerea ieșirilor populației în spațiile publice cum sunt parcurile și pădurile. De asemenea, persoanelor cu vârsta mai mare de 63 de ani li se interzice aflarea în locuri publice fără un motiv întemeiat. Măsurile sunt luate cu scopul prevenirii răspândirii pandemiei de COVID-19.
Precizăm că, potrivit celor mai recente date anunțate de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova sunt 109 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirusul de tip nou. De asemenea, a fost înregistrat un deces.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.