Facebook/Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Chicu cheamă la boicotarea referendumului: „Matematica e simplă” (VIDEO)

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a declarat, în timpul unei întâlniri, că ar fi mai bine dacă rata de participare la referendumul privind aderarea la UE ar fi sub pragul minim, astfel încât acesta să nu poată fi validat. Un videoclip cu afirmațiile politicianului a fost publicat de jurnalistul Nicolae Chicu, pe 22 septembrie. 

Dacă va fi participare mare la referendum, există probabilitatea când majoritatea va vota pentru. Cu părere de rău, asta e situația, eu știu situația în Chișinău, în raioanele centrale, iar acolo este concentrată majoritatea populației. Pentru noi ar fi mai bine ca, la sfârșitul referendumului, 90% să fi votat „Pentru”, însă au participat doar 30%, adică nu a trecut (referendumul n. r.), decât să avem 51% la 49%, dar au participat 35% și referendumul va trece. Deci, aici matematica este simplă”, a declarat Ion Chicu.

Precizăm că referendumul constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se vor desfășura alegerile prezidențiale.

Ion Chicu va candida la alegerile pentru funcția de președinte al țării, din partea PDCM. Formațiunea sa politică, care se declară pro-europeană, nu a depus însă actele pentru a se înregistra în calitate de participant la referendum.

În luna iunie, Ion Chicu a declarat că PDCM va boicota plebiscitul, care este inițiativa președintei Maia Sandu, pentru că acesta ar fi o tactică de obținere a „avantajelor electorale” pentru actuala șefă a statului, care candidează pentru un nou mandat, dar și pentru că nu va accelera procesul de integrare europeană.

Anterior, Maia Sandu a menționat că a propus desfășurarea alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional în aceiași zi pentru că la acest scrutin se înregistrează o rată mai înaltă de participare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: