Chicu sare în apărarea CEC: „Am informat unii ambasadori și voi informa și observatorii străini despre aceste atacuri periculoase”
Full Article 3 minutes read

Chicu sare în apărarea CEC: „Am informat unii ambasadori și voi informa și observatorii străini despre aceste atacuri periculoase”

Premierul Ion Chicu susține că unii politicieni atacă Comisia Electorală Centrală și lansează în spațiul public insinuări „neîntemeiate” privind fraudarea alegerilor. În cadrul unui briefing din 21 septembrie, șeful executivului a declarat că a anunțat deja unii ambasadori despre această situație și urmează să o aducă și la cunoștința observatorilor internaționali.

În cadrul briefingului tradițional după ședința conducerii de vârf a țării, prim-ministrul a declarat că, din cauza pandemiei de COVID-19, ar putea apărea unele „dificultăți” în ceea ce ține de deschiderea secțiilor de votare în afara țării.

„Ne dorim ca toți cetățenii să-și poată exercita acest drept constituțional, inclusiv diaspora. MAEIE se preocupă de identificarea spațiilor pentru secțiile electorale de peste hotare. Este o provocare majoră din cauza pandemiei. În această situație pot apărea unele dificultăți în permisiunea deschiderii birourilor electorale”, a declarat Chicu.

Fără să precizeze la cine anume se referă, prim-ministrul țării a declarat că unii politicieni ar lansa atacuri în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC). Șeful executivului a precizat că a anunțat „unii ambasadori” despre presupusele atacuri.

„Am constatat că unele forțe politice continuă atacurile asupra CEC, neîntemeiate în opinia mea. Fac un îndemn către politicieni să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează. Conducerea CEC, apropo, a fost aleasă anul trecut, pe parcursul verii, nu este aleasă acum. De aceea, când unii politicieni ies cu insinuări, să aducă probe. Eu am informat și unii ambasadori străini despre aceste atacuri periculoase asupra CEC și o să informăm și acei observatori străini care vor veni în Moldova”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a mai spus că în cadrul scrutinului din acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, în grădinițe și în căminele studențești nu vor fi amenajate secții de votare.

„Se vor putea desfășura alegerile în acele birouri care sunt amplasate în instituțiile de învățământ general, dar vom extinde vacanța copiilor, pentru a se putea face dezinfectarea. Nu permitem petrecerea alegerilor în incinta grădinițelor și în birourile electorale amplasate în căminele studențești. Vom identifica alte spații”, a precizat Chicu.

Amintim că alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. În cadrul scrutinului și-au anunțat intenția de a candida 13 concurenți electorali, însă doar 3 au fost, deocamdată, înregistrați de CEC: Renato Usatîi, Andrei Năstase și Tudor Deliu.

Pe 7 septembrie, lidera PAS Maia Sandu a declarat că Igor Dodon este pregătit să folosească 2 milioane de euro pentru a falsifica alegerile prezidențiale.

De asemenea, PAS a anunțat că ar fi fost colectate semnături false ale unor persoane, pentru înregistrarea prealabilă în scopul votării pe teritoriul Rusiei. Deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații.

De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că alegerile prezidențiale nu pot fi fraudate și că oponenții săi se victimizează când susțin de pe acum că scrutinul va fi falsificat. În cadrul ediției din 18 septembrie a platformei online „Președintele răspunde”, șeful statului a declarat că va chema oamenii la protest în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: