O nouă sesizare la Procuratura Generală. Litvinenco cere tragerea la răspundere a persoanei care a colectat semnături de la votanții din Rusia
Full Article 3 minutes read

O nouă sesizare la Procuratura Generală. Litvinenco cere tragerea la răspundere a persoanei care a colectat semnături de la votanții din Rusia

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a expediat o sesizare suplimentară la Procuratura Generală și a solicitat tragerea la răspundere a unei persoane care ar fi colectat semnături din Federația Rusă pentru înregistrarea prealabilă în vederea votării în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Parlamentarul susține că o parte dintre semnăturile respective sunt false.

„Urmare investigației jurnalistice realizate de tv8, am depus la Procuratura Generală o sesizare suplimentară pentru tragerea la răspundere a lui Sîrotean Daria – colectorul oficial a semnăturilor falsificate. Conform investigației, o parte din semnatarii cererilor de înregistrare prealabilă pentru votarea în Federația Rusă nu au semnat asemenea cereri și nu cunosc circumstanțele în care datele lor de identitate și propriile semnături au fost aplicate pe cererile de înregistrare prealabilă depuse la CEC”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Inițiativa vine după ce postul de televiziune TV a publicat o investigație a care arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor stabiliți în străinătate, au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia. Un alt număr mare de persoane care se regăsesc în aceleași liste de semnatari au declarat jurnaliștilor că, deși au semnat în aceste liste de înregistrare prealabilă, de facto nu au de gînd să plece în Federația Rusă, fiind induși în eroare de colector precum că ar susține de principiu deschiderea a unui număr cât mai mare de secții de votare în Federația Rusă.

„Vom analiza și toate celelalte cereri depuse în scris, întrucât există suspiciuni că toate au fost falsificate. Și în cazul tuturor încălcărilor depistate vom depune sesizări la instituțiile de drept. De asemenea, ne vom adresa și CEC-ului în vederea anulării și neluării în considerație la determinarea secțiilor de votare în Federația Rusă a cererilor prealabile falsificate”, a mai scris Litvinenco.

Precizăm că deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații la colectarea și depunerea, pe 7 august, la CEC, de către Daria Sîrotean a 8 cereri din numele a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care susțin că pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, se vor afla la Moscova și la Sankt Petersburg.

Urmare investigației jurnalistice realizate de tv8, am depus la Procuratura Generală o sesizare suplimentară pentru…

Posted by Sergiu Litvinenco on Thursday, September 17, 2020

În context, șeful statului a declarat că a cerut investigarea acestor date și a sugerat că el pune la îndoială veridicitatea informațiilor privind alegătorii stabiliți în țările din UE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: