коллаж NM

O nouă sesizare la Procuratura Generală. Litvinenco cere tragerea la răspundere a persoanei care a colectat semnături de la votanții din Rusia

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a expediat o sesizare suplimentară la Procuratura Generală și a solicitat tragerea la răspundere a unei persoane care ar fi colectat semnături din Federația Rusă pentru înregistrarea prealabilă în vederea votării în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Parlamentarul susține că o parte dintre semnăturile respective sunt false.

„Urmare investigației jurnalistice realizate de tv8, am depus la Procuratura Generală o sesizare suplimentară pentru tragerea la răspundere a lui Sîrotean Daria – colectorul oficial a semnăturilor falsificate. Conform investigației, o parte din semnatarii cererilor de înregistrare prealabilă pentru votarea în Federația Rusă nu au semnat asemenea cereri și nu cunosc circumstanțele în care datele lor de identitate și propriile semnături au fost aplicate pe cererile de înregistrare prealabilă depuse la CEC”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Inițiativa vine după ce postul de televiziune TV a publicat o investigație a care arată că în listele care au fost depuse la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor stabiliți în străinătate, au fost introduse persoane care nu și-au pus semnătura pentru a vota în Rusia. Un alt număr mare de persoane care se regăsesc în aceleași liste de semnatari au declarat jurnaliștilor că, deși au semnat în aceste liste de înregistrare prealabilă, de facto nu au de gînd să plece în Federația Rusă, fiind induși în eroare de colector precum că ar susține de principiu deschiderea a unui număr cât mai mare de secții de votare în Federația Rusă.

„Vom analiza și toate celelalte cereri depuse în scris, întrucât există suspiciuni că toate au fost falsificate. Și în cazul tuturor încălcărilor depistate vom depune sesizări la instituțiile de drept. De asemenea, ne vom adresa și CEC-ului în vederea anulării și neluării în considerație la determinarea secțiilor de votare în Federația Rusă a cererilor prealabile falsificate”, a mai scris Litvinenco.

Precizăm că deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații la colectarea și depunerea, pe 7 august, la CEC, de către Daria Sîrotean a 8 cereri din numele a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care susțin că pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, se vor afla la Moscova și la Sankt Petersburg.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=887363838455717&id=100015463279463

În context, șeful statului a declarat că a cerut investigarea acestor date și a sugerat că el pune la îndoială veridicitatea informațiilor privind alegătorii stabiliți în țările din UE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: