Chironda cere să fie restabilit în funcția de viceprimar al capitalei: „Voi ataca în instanță o altă numire”
Full Article 4 minutes read

Chironda cere să fie restabilit în funcția de viceprimar al capitalei: „Voi ataca în instanță o altă numire”

Fostul viceprimar al municipiului Chișinău Victor Chironda a depus o cerere repetată de restabilire în funcție. Într-un anunț pe pagina sa de Facebook, Chironda afirmă că a scris cererea îndată ce Fadei Nagacevschi a demisionat, însă nu a primit un răspuns. Reacția lui Victor Chironda vine după ce primarul de Chișinău, Ion Ceban, a propus astăzi, 11 octombrie, Consiliului Municipal Chișinău, candidatura Irinei Gutnic pentru funcția de viceprimar.

„Am văzut că Ion Ceban a înaintat la CMC o nouă candidatură la funcția de Viceprimar, deși imediat ce Fadei Nagacevschi a demisionat eu am depus la primărie o cerere repetată de restabilire în funcție, la care încă nu am primit răspuns. Deja nu poate exista niciun dubiu că primarul încalcă cu bună știință legea și decizia instanței, doar ca să evite restabilirea mea în funcție”, a scris fostul viceprimar pe pagina sa de Facebook.

Chironda atenționează municipalitatea că, imediat Dispoziția de numire a noului viceprimar propus de Ion Ceban va fi semnată, aceasta va fi ataca în instanță. „Voi cere să fie anulată”, precizează Victor Chironda.

Contactată de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, nu a răspuns, până la momentul publicării știrii, solicitărilor noastre.

De menționat că candidatura Irinei Gutnic a fost înaintată pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău în cadrul ședinței CMC de azi, la propunerea primarului de Chișinău, Ion Ceban. Aceasta urma să ocupe fotoliul de viceprimar în locul lui Fadei Nagacevschi. Candidatura, însă, nu a fost susținută de consilierii municipali. Subiectul a stârnit mai multe discuții în contradictoriu între consilierii municipali din partea PAS și edilul Ion Ceban. În timp ce vicepreședinta fracțiunii municipale PAS Zinaida Popa l-a acuzat pe Ceban că ar încălca legea prin noua numire, deși funcția îi revine în continuare lui Chironda, Ceban a respins acuzațiile. Potrivit lui, toate aspectele juridice au fost luate în calcul. De altfel, juristul municipalității, Valeriu Bogdan, a declarat în cadrul ședinței CMC că Victor Chironda nu ar fi solicitat, în acest timp, revenirea în funcția de viceprimar al Chișinăului.

Precizăm că fotoliul de viceprimar al municipiului Chișinău a devenit vacant după ce Fadei Nagacevschi, numit în funcție de Ion Ceban, și-a anunțat demisia la începutul săptămânii precedente, pentru a reveni în avocatură.

***

Amintim că Victor Chironda a ajuns în atenția mass-media după ce, pe 15 iunie 2021, în calitate de viceprimar al capitalei, i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări că toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună. Pe 18 iunie 2021, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa, iar pe 2 iulie 2021, Victor Chironda a fost demis vineri din funcția de viceprimar al capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. În locul său, în calitatea de viceprimar al municipiului Chișinău a fost numit Fadei Nagacevschi.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Curtea de Apel Chișinău a suspendat această hotărâre a consiliului municipal până la examinarea cauzei pe fond. Chironda a vrut să se întoarcă la muncă, dar Ceban a spus că în primărie nu există birouri libere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: