Chișinăul cere Tiraspolului să-l elibereze imediat pe Victor Pleșcanov, care ar fi încercat să se sinucidă în închisoare
Full Article 3 minutes read

Chișinăul cere Tiraspolului să-l elibereze imediat pe Victor Pleșcanov, care ar fi încercat să se sinucidă în închisoare

Chișinăul cere reprezentanților de la Tiraspol să-l elibereze imediat din penitenciar pe Victor Pleșcanov, condamnat pentru postarea sa despre Ucraina și Transnistria. O solicitare în acest sens a fost trimisă reprezentanților regiunii transnistrene după ce s-a aflat despre o posibilă tentativă de suicid a bărbatului. Informația a fost confirmată pentru NM de reprezentanții Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova. 

Pentru NM, Biroul a menționat că a trimis numeroase apeluri Tiraspolului pentru eliberarea lui Pleșcanov.

„Cazul lui Victor Pleșcanov, cetățean al Republicii Moldova, condamnat ilegal la Tiraspol, se află în atenția Biroului politici de reintegrare. Numeroasele apeluri trimise reprezentantului politic în procesul de negociere privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului cu apelul de eliberare din arest a lui Victor Pleșcanov au rămas fără reacție de la Tiraspol”, au declarat reprezentanții Biroului.

În legătură cu informațiile din presă despre tentativa de sinucidere a bărbatului, Biroul a precizat: „Din cauza inaccesibilității teritoriului de pe malul stâng al Nistrului și mun. Bender pentru reprezentanții organelor de stat, precum și pentru Avocatul Poporului, Biroul nu poate confirma sau infirma în momentul de față astfel de informații”. Se menționează că reprezentanții Chișinăului vor cere informații la acest subiect de la reprezentantul politic de la Tiraspol.

Biroul declară că „sunt luate măsurile necesare pentru a obține informații veridice”. Chișinăul mai spune că solicitări corespunzătoare de asistență au fost adresate și reprezentanțelor partenerilor internaționali ai Republicii Moldova.

Prin urmare, Biroul menționează că reprezentantului politic de la Tiraspol i-a fost trimis un apel pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov. La fel, Chișinăul cere Tiraspolului să se implice în organizarea unei examinări medicale a lui Pleșcanov, de către un medic independent (Crucea Roșie sau altele).

***

Amintim că în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, un bărbat de 58 de ani din Tiraspol a încercat să se sinucidă într-un penitenciar din regiune. Este vorba despre Victor Pleșcanov care a fost condamnat în regiunea transnistreană la 3 ani și două luni de închisoare pentru „incitare la extremism” pentru că ar fi scris pe Facebook „Glorie Ucrainei. Moarte Republicii Moldovenești Nistrene”. Despre tentativa de sinucidere a anunțat pe rețelele de socializare soția lui Pleșcanov. Ulterior, informația a fost confirmată și de activiștii pentru drepturile omului din Tiraspol și Chișinău.

De menționat că și anterior, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au solicitat Tiraspolului eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: