Chișinăul, după ce Tiraspolul a propus instalarea unui post „de menținere a păcii” pe malul drept al Nistrului: „O provocare”
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, după ce Tiraspolul a propus instalarea unui post „de menținere a păcii” pe malul drept al Nistrului: „O provocare”

„O declarație provocătoare și nepotrivită” – așa a comentat Biroul politici de reintegrare propunerea Tiraspolului de a instala un nou post de „menținere a păcii”, pe malul drept al Nistrului. Biroul a declarat, într-un răspuns oferit pentru NewsMaker, că delegația Chișinăului va prezenta argumentele relevante la următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control.

„Este în mod clar o afirmație provocatoare și nepotrivită, care în niciun caz nu răspunde așteptărilor majorității locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care își doresc deplasarea nestingherită, dar nu noi bariere artificiale, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control va prezenta argumente relevante la următoarea ședință a Comisiei”, a declarat Biroul de reintegrare pentru NM.

Amintim că Tiraspolul a propus pe 18 aprilie, după ședința CUC de la Bender, ca un nou post „de menținere a păcii” să fie instalat la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În prezent, un astfel de post se regăsește pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au argumentat solicitarea prin „îngrijorările” legate de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre. La rândul său, Chișinăul a cerut din nou, pe 18 aprilie, la ședința Comisiei, ca regiunea transnistreană să elimine posturile instalate „ilegal” și „abuziv”. Detalii – AICI.

Menționăm că autoritățile Republicii Moldova cer de mai mulți ani cer, deocamdată fără succes, înlocuirea misiunii militare din zona de securitate cu una de observatori civili, sub egida internațională. Schimbarea structurii şi misiunii trupelor de pacificare a fost susținută inclusiv de observatorii şi mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia şi administrației de la Tiraspol, care insistă pe ideea că prezența „pacificatorilor” ruși este o „garanți a păcii” în regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: