Radio Chișinău

Tiraspolul propune instalarea unui nou post de „menținere a păcii”. De această dată, pe malul drept al Nistrului

Tiraspolul propune instalarea unui nou post „de menținere a păcii” la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În prezent, un astfel de post se regăsește pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol argumentează solicitarea prin „îngrijorările” legate de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre. Între timp, Chișinăul anunță că a cerut din nou, pe 18 aprilie, la ședința Comisiei Unificate de Control, ca regiunea transnistreană să elimine posturile instalate „ilegal” și „abuziv”.

Potrivit presei de la Tiraspol, colectivul centralei ar fi îngrijorat de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre. „Dacă barajul este deteriorat, crește riscul de inundare a zonelor populate, ceea ce va duce la nenumărate dezastre pentru locuitorii acestor zone”, scrie „Novosti Pridnistrovia”.

„Fără îndoială, instalarea unui astfel de post al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii la intrarea în barajul hidrocentralei Dubăsari de pe malul drept al râului Nistru va contribui la liniștea populației care locuiește pe ambele maluri ale Nistrului”, menționează delegația Tiraspolului în CUC, potrivit sursei citate.

La rândul său, Biroul biroul politici de reintegrare a emis un comunicat în care anunță că pe 18 aprilie, la Bender, s-a desfășurat o nouă ședință a CUC. Potrivit Chișinăului, a fost discutată, inclusiv, problema posturilor introduse ilegal de Tiraspol în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

„Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția că Forțele Mixte de Menținere a Păcii nu necesită structuri suplimentare pentru asigurarea păcii în Zona de Securitate, a adus argumente potrivit cărora posturile în discuție sunt instalate în mod abuziv și a cerut eliminarea acestora. Exponenții Tiraspolului din Comisie s-au opus luării unei decizii pe acest subiect”, anunță Biroul de reintegrare.

ACTUALIZARE 19 aprilie: „O declarație provocătoare și nepotrivită” – așa a comentat Biroul politici de reintegrare propunerea Tiraspolului de a instala un nou post de „menținere a păcii”, pe malul drept al Nistrului. Biroul a declarat, într-un răspuns oferit pentru NewsMaker, că delegația Chișinăului va prezenta argumentele relevante la următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control.

„Este în mod clar o afirmație provocatoare și nepotrivită, care în niciun caz nu răspunde așteptărilor majorității locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care își doresc deplasarea nestingherită, dar nu noi bariere artificiale, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control va prezenta argumente relevante la următoarea ședință a Comisiei”, a declarat Biroul de reintegrare pentru NM.

Menționăm că autoritățile Republicii Moldova cer de mai mulți ani cer, deocamdată fără succes, înlocuirea misiunii militare din zona de securitate cu una de observatori civili, sub egida internațională. Schimbarea structurii şi misiunii trupelor de pacificare a fost susținută inclusiv de observatorii şi mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia şi administrației de la Tiraspol, care insistă pe ideea că prezența „pacificatorilor” ruși este o „garanți a păcii” în regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: