Chișinăul, în discuții cu companiile aeriene. MAEIE: „Evaluăm posibilitatea suplimentării rutelor de zbor către și dinspre Tel Aviv”
Full Article 3 minutes read

Chișinăul, în discuții cu companiile aeriene. MAEIE: „Evaluăm posibilitatea suplimentării rutelor de zbor către și dinspre Tel Aviv”

Autoritățile de la Chișinău sunt în discuții cu companiile aeriene pentru a evalua posibilitatea suplimentării rutelor de zbor către și dinspre Tel Aviv. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), după ședința din 10 octombrie a Celulei de Criză, care evaluează situația de securitate din Israel.

Ministerul de Externe precizează că zborurile comerciale de pe Aeroportul Ben Gurion continuă să opereze pe rutele Tel-Aviv – Chișinău, Tel-Aviv – București și alte destinații europene. „Vă rugăm să verificați site-urile companiilor aeriene care efectuează zboruri către Israel: www.hisky.md; www.flyone.eu și www.tarom.ro”.

Potrivit MAEIE, Ambasada Republicii Moldova din Israel funcționează într-un regim de alertă și furnizează doar servicii consulare de urgență (eliberarea titlurilor de călătorie). Până în acest moment, Ambasada a primit peste 300 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și la zborurile comerciale. În context, Celula de Criză a MAEIE a decis delegarea a doi funcționari consulari la Ambasada din Israel, pentru a întări capacitatea de operare a misiunii diplomatice.

„Diplomații noștri sunt în contact continuu cu autoritățile israeliene și serviciile de urgență pentru a verifica dacă nu există cetățeni moldoveni afectați. Rugăm cetățenii moldoveni  care se afla pe teritoriul Statului Israel să se înregistreze folosind acest formular: https://shorturl.at/tvCR9, precizează MAEIE.

***

Amintim că, pe 8 octombrie, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său în urma atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început sâmbătă, 7 octombrie. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Pe 9 octombrie, autoritățile israeliene au anunțat că controlul la linia de delimitare cu Fâșia Gaza a fost complet preluat de armata israeliană și pe teritoriul Israelului nu se mai afla elemente teroriste ale Hamas.

Potrivit ultimelor date, numărul morților în Gaza a depășit cifra de 700. Printre aceștia se numără 143 de copii și 105 femei. Aproximativ 4 000 de palestinieni au fost răniți. Peste 900 de persoane au murit și în Israel, numărul răniților în această țară depășind cifra de 2 400.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste 187 518 persoane au părăsit Fâșia Gaza. Organizația a precizat că se așteaptă ca cifra să crească în continuare. În același timp, ONU a menționat că numărul persoanelor strămutate temporar din Fâșia Gaza este cel mai mare de la escaladarea luptei de 50 de zile în 2014.

Oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. NM a luat legătura cu o femeie originară din Moldova, care se află acum în centrul Israelului, în orașul Netanya. Într-un interviu oferit corespondentului nostru, Nonna Todorovscaia ne-a povestit cum se resimte războiul în adâncul țării și de ce nu planifică să se evacueze la Chișinău. Detalii, în video:

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected].


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: