Peste 187 de mii de locuitori ai Fâșiei Gaza și-au părăsit casele. ONU: 1600 – cifra victimelor din ambele părți 
Full Article 3 minutes read

Peste 187 de mii de locuitori ai Fâșiei Gaza și-au părăsit casele. ONU: 1600 – cifra victimelor din ambele părți 

Oficiul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunțat că mai mult de 187 de mii de locuitori ai Fâșiei Gaza și-au părăsit casele, relatează BBC News. La fel, potrivit ONU, numărul victimelor din ambele părți este mai mare de 1600. 

Potrivit datelor ONU, urmare a atacului Hamas asupra Israelului au murit peste 900 de israelieni, precum și cetățeni străini. Ministerul Sănătății din Israel a declarat că cel puțin 2 616 persoane au suferit răni.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că 687 palestinieni au fost uciși și alți 3 800 au fost răniți. Alți 17 palestinieni, inclusiv patru copii, au fost uciși de armata israeliană în Cisiordania, iar 295 persoane au fost rănite. 

Peste 187 518 persoane au părăsit Fâșia Gaza. Potrivit ONU, se așteaptă ca cifra să crească în continuare. În același timp, Organizația a precizat că numărul persoanelor strămutate temporar din Fâșia Gaza este cel mai mare de la escaladarea luptei de 50 de zile în 2014. 

***

Pe 8 octombrie, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său în urma atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început sâmbătă, 7 octombrie. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian.

Oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat atacurile împotriva Israelului.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit pe 8 octombrie cu unele precizări în legătură cu deteriorarea situației de securitate în Israel. Instituția a declarat că în cadrul MAEIE a fost creată o celulă de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile și că până la acel moment nu au fost informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime.

Pe 10 octombrie, MAEIE a declarat că Ambasada Moldovei din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, și că a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale. La fel Ministerul a anunțat, pentru moldovenii care doresc să părăsească Israelul, data rutelor comerciale disponibile în zilele următoare.

Cetățenii Republicii Moldova care se află în Israel sunt îndemnați să se înregistreze pe o platformă online, lansată de MAEIE. Ambasada Moldovei în Israel susține că platforma va facilita comunicarea cu funcționarii consulari, în contextul deteriorării „grave” a situației de securitate din Israel din ultimele zile.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: