zdg.md

Chișinăul închide „robinetul” Găgăuziei? Autonomia ar putea fi obligată să restituie impozite și TVA din propriul buget

Găgăuzia ar putea fi obligată să restituie impozite și taxe pe valoarea adăugată (TVA) din bugetul local, nu cel național, așa cum se întâmplă în prezent. Un proiect de lege în acest sens, care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal, urmează a fi înregistrat, în cel mai scurt timp, în Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, pe 18 iulie. Parlamentarul susține că inițiativa legislativă, care vizează corectarea unor „inechități”, va permite economisirea, din bugetul public național, a circa 100 milioane lei anual.

Marian explică că există mai multe situații când agenții economici pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adăugată de la buget. De regulă, spune parlamentarul, aceste sume sunt achitate din bugetul local. Regula, însă, nu este aplicată și în cazul Autonomiei Găgăuzia, or urmare a unei modificări legislative în 2004, pe timpul guvernării Comuniștilor, Autonomia Găgăuzia a fost absolvită de aceste plăți. Astfel, din 2004 și până în prezent, agenții economici din Găgăuzia care solicitau restituirea taxei pe valoarea adăugată – „în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale” – spune Marian, își primea banii din bugetul public național. Doar în ultimii cinci ani, susține parlamentarul, statul a pierdut peste 640 milioane lei – bani achitați de Chișinău în calitate de sumă TVA către Găgăuzia.

„Avem situația în care UTA Găgăuzia încasează în bugetul său TVA, dar aceste resurse nu participă la restituirea TVA-ului. Contribuabililor din autonomie li se restituie TVA nu din bugetul local, ci din bugetul național”, a declarat Radu Marian.

Parlamentarul susține că proiectul de lege, care urmează a fi înregistrat în cel mai scurt timp în Parlament, vine „să rezolve această inechitate”. PAS propune, astfel, completarea articolului 6 din Codul Fiscal cu o prevedere potrivit căreia restituirea impozitelor și taxelor TVA, în special către agenții economici din Găgăuzia, se va realiza de la bugetul Autonomiei în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa, spune Marian, prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

„Anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani – bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ teritorială. Respectăm Autonomia, credem însă că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii, indiferent unde ei trăiesc, merită să se bucure în mod egal de programele și fondurile guvernamentale”, a conchis Radu Marian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

NM Espresso: Macron va monitoriza alegerile din Moldova, Suruceanu și-a cerut scuze de la PAS, transportatorii amenință cu proteste

Alegeri: Sandu, Macron, Dragalin

Președinta Maia Sandu a declarat că Moldova „nu a învățat toate lecțiile” din alegerile de anul trecut și a îndemnat cetățenii „să nu-și vândă votul”, deoarece acest lucru „înseamnă să-ți vinzi țara”. Sandu a subliniat, de asemenea, importanța unei campanii electorale corecte și a avertizat împotriva „retoricii de ură între cetățeni”, în special în mediul online.

Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, după summitul de la Bruxelles, a promis că Parisul va urmări cu atenție alegerile din Moldova și va continua să o susțină pe Maia Sandu, care, potrivit lui, „promovează o agendă bună pentru moldoveni”. Macron a remarcat că Moldova se află „în prima linie” în ceea ce privește politica și securitatea, mai ales în contextul amenințărilor hibride din partea Rusiei.

Elena Dragalin, mama fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat actuala guvernare și a declarat că nu va susține Partidul PAS la alegeri, deoarece „această guvernare trebuie să plece”. Totodată, ea nu a exclus că va participa personal la alegerile parlamentare și că este pregătită să candideze pe lista unui partid, dar nu a precizat despre ce formațiune este vorba.


Suruceanu și-a cerut scuze

Ion Suruceanu a explicat declarația sa privind implicarea oamenilor de cultură în alegerile parlamentare și și-a exprimat regretul că afirmațiile sale au fost percepute ca un reproș la adresa lui Nicolae Botgros și Constantin Cheianu. Suruceanu a spus că nu a vrut să jignească pe nimeni, dar declarațiile sale „au fost distorsionate și scoase din context”. El a asigurat că în continuare o susține pe Maia Sandu și că are respect față de colegii săi din domeniul culturii.

Anterior, Suruceanu afirmase într-o emisiune TV că PAS „folosește” oamenii de artă.
 


Parlament: insulte și sancțiuni

În timpul dezbaterii modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, deputata din partea PCRM, Diana Caraman, l-a numit pe colegul din PAS, Vasile Grădinaru, „prostănac”. Drept urmare, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a interzis să ia cuvântul și să adreseze întrebări în cadrul a trei ședințe. Ulterior, Caraman a încercat să urce la tribună, dar nu i-a fost deschis microfonul.



Transportatorii intenționează din nou să protesteze

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) a anunțat noi proteste la Chișinău. Transportatorii cer aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și retragerea proiectelor eGPS și e-bilet pentru a fi revizuite împreună cu reprezentanții transportatorilor.

Autoritățile au răspuns că soluționarea acestor probleme intră în competența Ministerului Infrastructurii și au subliniat că „statul urmărește asigurarea unor condiții confortabile pentru pasageri și respectarea tuturor normelor legale”. APOTA nu a anunțat când exact vor ieși la proteste.
 


Scandalul cu primarul din Boldurești: continuare

CEC a anunțat că primarul din Boldurești, Nicanor Ciochină, acuzat că a accidentat mortal un adolescent, poate fi lipsit de mandat doar după o decizie definitivă a instanței. Anterior, Judecătoria Ungheni anulase rezultatele turului doi al alegerilor și anulase mandatul lui Ciochină. Această decizie poate fi contestată la Curtea de Apel.
 


Șor și ALDE

Fostul secretar al partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Adrian Culai, a fost condamnat la patru ani cu suspendare pentru că a acceptat 452 000 de dolari din partea grupării lui Ilan Șor pentru a finanța un partid pro-european fictiv.

ALDE a criticat sentința. Potrivit formațiunii, aceasta „ridică serioase semne de întrebare cu privire la onestitatea și eficiența justiției din Moldova”, având în vedere că Culai a cooperat activ cu ancheta și a oferit probe-cheie în dosar.


Salariile la CNPF

Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Dumitru Budianschi, a confirmat că primește un salariu de aproximativ 112 000 de lei pe lună și a precizat că această sumă reprezintă „pragul minim” stabilit prin lege. Budianschi a asigurat că CNPF acționează „în interesul consumatorilor și al participanților la piață”. Reprezentenți ai PAS au menționat că eficiența instituției a crescut după numirea lui Budianschi.

Anterior, Blocul comuniștilor și socialiștilor criticase conducerea CNPF pentru majorarea salariilor, în ciuda reducerii atribuțiilor instituției.


Vremea: astăzi va fi vânt puternic

Meteorologii au avertizat că pe 28 iunie, între orele 8:00 și 19:00, se va înregistra vânt puternic din nord-vest pe întreg teritoriul țării, cu rafale de până la 15–20 m/s. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în acest sens un cod galben de pericol meteorologic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: