zdg.md

Chișinăul închide „robinetul” Găgăuziei? Autonomia ar putea fi obligată să restituie impozite și TVA din propriul buget

Găgăuzia ar putea fi obligată să restituie impozite și taxe pe valoarea adăugată (TVA) din bugetul local, nu cel național, așa cum se întâmplă în prezent. Un proiect de lege în acest sens, care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal, urmează a fi înregistrat, în cel mai scurt timp, în Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, pe 18 iulie. Parlamentarul susține că inițiativa legislativă, care vizează corectarea unor „inechități”, va permite economisirea, din bugetul public național, a circa 100 milioane lei anual.

Marian explică că există mai multe situații când agenții economici pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adăugată de la buget. De regulă, spune parlamentarul, aceste sume sunt achitate din bugetul local. Regula, însă, nu este aplicată și în cazul Autonomiei Găgăuzia, or urmare a unei modificări legislative în 2004, pe timpul guvernării Comuniștilor, Autonomia Găgăuzia a fost absolvită de aceste plăți. Astfel, din 2004 și până în prezent, agenții economici din Găgăuzia care solicitau restituirea taxei pe valoarea adăugată – „în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale” – spune Marian, își primea banii din bugetul public național. Doar în ultimii cinci ani, susține parlamentarul, statul a pierdut peste 640 milioane lei – bani achitați de Chișinău în calitate de sumă TVA către Găgăuzia.

„Avem situația în care UTA Găgăuzia încasează în bugetul său TVA, dar aceste resurse nu participă la restituirea TVA-ului. Contribuabililor din autonomie li se restituie TVA nu din bugetul local, ci din bugetul național”, a declarat Radu Marian.

Parlamentarul susține că proiectul de lege, care urmează a fi înregistrat în cel mai scurt timp în Parlament, vine „să rezolve această inechitate”. PAS propune, astfel, completarea articolului 6 din Codul Fiscal cu o prevedere potrivit căreia restituirea impozitelor și taxelor TVA, în special către agenții economici din Găgăuzia, se va realiza de la bugetul Autonomiei în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa, spune Marian, prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

„Anticipăm economii la bugetul național de aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani – bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ teritorială. Respectăm Autonomia, credem însă că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii, indiferent unde ei trăiesc, merită să se bucure în mod egal de programele și fondurile guvernamentale”, a conchis Radu Marian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Presa din Grecia: împreună cu Plahotniuc și Țuțu, a fost reținută și o femeie originară din Republica Moldova

Presa din Grecia scrie că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și fostul deputat și sportiv Constantin Țuțu au fost reținuți împreună cu Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019. Cei trei au fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Potrivit surselor citate de mass-media elenă, Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei.

În momentul arestului, controversatul oligarh era însoțit de Kuznețova, precum și de Țuțu, pe numele căruia există, potrivit presei elene, o alertă roșie emisă de Interpol la solicitarea autorităților ruse, pentru implicare într-o rețea de trafic internațional de droguri. Potrivit sursei citate, Țuțu deținea documente de identitate false, inclusiv o carte de identitate și un pașaport grecesc.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a demarat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia. Ulterior, Procuratura Generala a oferit detalii despre reținerea și acuzațiile care i se aduc acestuia.  Potrivit PG, fostul lider democrat se afla în urmărire internațională, fiind învinuit de comiterea unui șir de infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoți demersul de extrădare, conform cerințelor Convenției Europene de extrădare. Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează Procuratura Generală.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: