Colaj NM

Chișinăul promite „măsuri legitime de răspuns”, după ce fotojurnalista Elena Covalenco a fost declarată indezirabilă în Transnistria

Biroul Politici de Reintegrare anunță că a luat act de informația conform căreia fotojurnalistei Elena Covalenco i s-a interzis accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani. Chișinăul a calificat acțiunea Tiraspolului drept „regretabilă” și spune că va întreprinde „măsuri legitime de răspuns”, or, potrivit sursei citate, „practicile abuzive” ale așa-ziselor autorități din stânga Nistrului „nu mai pot fi tolerate”.

„Această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul, că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas. Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean”, se arată în comunicatul emis de Biroul de reintegrare.

Instituția guvernamentală susține că „practicile abuzive” ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, precum și alte „limitări brutale” ale drepturilor omului în regiune „nu mai pot fi tolerate”. În consecință, Biroul anunță că „autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni”.

De menționat că fotojurnalista Elena Covalenco a publicat pe pagina sa de Facebook copia notificării așa-ziselor autorități transnistrene prin care o anunță că s-a ales cu interdicție de intrare în regiunea transnistreană, pentru o perioadă de trei ani.  Notificarea i-a fost înmânată fotojurnalistei pe 21 septembrie, în timp ce a încercat să intre în Transnistria pentru a merge la un meci de fotbal al clubului Sheriff.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Danemarca preia șefia Consiliului UE. Vicepremiera pentru Integrare a R. Moldova: „Avem planuri mari”

Începând cu 1 iulie, Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia. În acest context, Ambasada Regatului Danemarcei în Republica Moldova a transmis un mesaj pe rețelele sociale.

„Uniunea Europeană și țările Europei se confruntă cu o nouă ordine internațională, marcată de incertitudine, competiție strategică și economică la nivel global și un nivel în creștere al conflictelor”, se arată în mesajul ambasadei.

Danemarca dă asigurări că va lucra pentru o „Uniune puternică și hotărâtă, care își asumă responsabilitatea pentru propria securitate și își consolidează competitivitatea”.

„Acest lucru impune ca UE să-și transforme declarațiile în acțiuni concrete și să facă față provocărilor actuale. Tranziția verde este esențială pentru construirea unei Europe mai sigure și mai competitive”, se mai menționează în comunicatul ambasadei.

În ajun, vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit la Bruxelles, cu ambasadorul Carsten Grønbech-Jensen, reprezentantul permanent al Danemarcei la UE, despre agenda europeană a Republicii Moldova.

„Avem planuri mari și ambițioase pentru următoarea jumătate de an și ne propunem să avansăm cât mai mult în procesul de negocieri pentru aderare la UE. În parcursul său european, Moldova se bucură de prietenia și de tot sprijinul autorităților de la Copenhaga”, a menționat Cristina Gherasimov.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută prin rotație de fiecare stat membru al UE, timp de șase luni, și presupune coordonarea lucrărilor Consiliului, facilitarea negocierilor legislative și reprezentarea pozițiilor comune ale statelor membre.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: