Andrei Mardari / NewsMaker

Chișinăul răspunde „îngrijorărilor” Moscovei privind încălcarea drepturilor rușilor: „La noi e totul în regulă cu democrația, spre deosebire de voi”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Daniel Vodă a comentat „îngrijorările” Ministerului rus de Externe cu privire la noul Cod Electoral al Republicii Moldova, care ar putea aduce prejudicii drepturilor etnicilor ruși. Diplomatul moldovean a dat asigurări că drepturile tuturor minorităților sunt respectate, întrucât Chișinăul respectă normele democratice.

Așa cum a spus Tolstoi: „Fericit e cel care este fericit la el acasă”. La noi e totul în regulă cu democrația, spre deosebire de voi. Haideți să nu dăm dovadă de grijă falsă”, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Daniel Vodă a subliniat că buletinele de vot vor fi tipărite într-o singură limbă, în limba română, însă a dat asigurări că Moldova își menține standardele înalte de organizare a scrutinelor electorale pentru că ține la democrație.

E o decizie internă a țării noastre bazată pe un proces de consultări, inclusiv cu organizațiile internaționale. (…) Sper că ambasada rusă la Chișinău, care și ea a monitorizat alegerile anterioare, a informat Moscova despre faptul că oricine are nevoie de asistență și ajutor în exercitarea dreptului democratic – îl primește profesionist și eficient. Dacă cineva are întrebări, inclusiv de traducere, o primește cu multă deschidere și bunăvoință”, a argumentat reprezentantul MAEIE.

Acesta a mai menționat că noul Cod Electoral prevede că, dacă există solicitări de a tipări buletine în limbile minorităților, se va ține cont de acestea: „Coeziunea după model european înseamnă acces tuturor minorităților și nicidecum favorizarea uneia”, a completat Vodă.

Despre Maia Sandu

Daniel Vodă s-a referit și la declarația Mariei Zaharova la adresa președintei țării, Maia Sandu și a punctat că șefa statului este recunoscută ca lider care luptă hotărât pentru democrație, respectarea drepturilor omului și libertate.

Vreau să reamintesc purtătoarei de cuvânt al MAE rus că în diplomație există etică profesională după care ne conducem or calificativele absolut inacceptabile în adresa liderului unei țări, aleasă de poporul său este o lipsă de respect nu doar față de lidera noastră dar și față de fiecare cetățean pe care îl reprezintă. De asemenea, invit echipa doamnei Zaharova să citească cu atenție și să privească mesajele publice ale șefei statului, difuzate inclusiv în limba rusă”, a replicat diplomatul moldovean.

Despre cetățenia română

Reprezentantul MAEIE a menționat și interesul oficialilor ruși cu privire la cetățenia română a moldovenilor.

Nu voi obosi să reamintesc că pluralitatea de cetățenii în Moldova este garantată de lege. Sute de mii de moldoveni, inclusiv vorbitori nativi de limba rusă și-au REDOBÂNDIT cetățenia română sau dețin cetățenia americană, ucraineană, italiană, irlandeză, rusă, bulgară, estoniană sau a oricare altei țări. Ne iubim la fel de mult pământul, țara, identitatea, graiul, democrația, libertatea și pacea indiferent de limba pe care o vorbim acasă”, a conchis Vodă.

Ce a spus Zaharova?

Amintim că, pe 8 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat noul Cod Electoral, adoptat de parlament. Aceasta susține că refuzul tipăririi buletinelor de vot în limba rusă va provoca încălcarea drepturilor vorbitorilor de rusă din Moldova, dar și relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova.

Ce prevede Codul Electoral?

  • Pot fi organizate alegeri timp de 2 zile în diasporă când există motive întemeiate.
  • Se modifică modul de numire a membrilor CEC: Președintele numește un (1)  membru; Guvern – 1;  CSM – 1, Parlament – 4 (majoritate – 2, opoziție – 1, societate civila – 1).
  • Sistemul electoral și modalitatea de constituire a circumscripțiilor nu vor putea fi modificate decât cu cel puțin 1 an înainte de scrutinul național;
  • Se exclude interdicția în privința concurenților electorali de a folosi  în campania electorală de a folosi în materialele și acțiunile sale de agitație electorală, simboluri de stat ale RM, personalități istorice deoarece este neproporțională libertății de expresie;
  • Alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova: suplinirea condițiilor pentru ocuparea funcției invocate cu deținerea studiilor necesare și stabilirea unui mecanism de verificare a cunoașterii limbii române

Transparentizarea finanțării campaniilor electorale: 

  • facilitarea deschiderii gratuite a conturilor cu mențiunea Fond Electoral”
  • competitorii urmează să raporteze săptămânal, în format electronic, toate tranzacțiile efectuate cu anexarea documentelor confirmative,
  • limitarea posibilității efectuării donațiilor în numele unor terți, prin plafonarea donațiilor la suma venitului anual al donatorului înregistrat pentru anul calendaristic precedent, și virarea în bugetul de stat a sumelor primite peste plafoanele permise de lege și sancționarea contravențională a donatorilor care comit astfel de abateri;

Alegeri locale: 

  • validarea mandatelor aleșilor locali se va face de consiliile electorale de circumscripție și nu de către instanțele judecătorești
  • revizuirea vârstei necesare pentru a candida la funcția de primar: de la 25 la 23 ani
  • revizuirea condiției privind studiile necesare pentru ocuparea funcției de demnitate publică
  • numărul mandatelor de consilieri se va stabili în baza Registrului de stat al populației și nu în baza datelor statistice;

Referendumul:

  • reducerea numărului de cetățeni pentru inițierea referendumurilor republicane legislative sau consultative. Astfel, în loc de 200 mii cum este în prezent, vor putea iniția referendumuri republicane legislative sau consultative 100 mii cetățeni ai RM din orice unitate administrativ-teritorială

Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: