Chișinăul, sub Cod Roșu de COVID-19. Paturile libere din spitale, pe cale de a fi epuizate
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, sub Cod Roșu de COVID-19. Paturile libere din spitale, pe cale de a fi epuizate

Pe teritoriul municipiului este înregistrată o creștere constantă a numărului de îmbolnăviri prin infecția COVID-19, incidența fiind înaltă cu prezența cazurilor grave și foarte grave. Despre aceasta a anunțat primăria municipiului pe 22 februarie.

Astfel,  în total sunt înregistrate 75 701 cazuri confirmate de coronavirus. De asemenea, 67 480 cazuri sunt recuperate, iar 1 204 peroane cu decedat. Sub supraveghere medicală, în prezent se află 8 371 de persoane.

Potrivit raportului prezentat de Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative săptămânale, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1 413 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul „COVID-19 Chișinău” de la MoldExpo). Sunt disponibile 1 180 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate, 30 paturi paleative.

Astfel, a fost suplinit numărul de paturi pentru adulți la IMSP SCM „Sfânta Treime” cu 30 de locuri (spațiile amenajate fiind formate din birourile medicilor și a asistentelor medicale), IMSP SCMFP – 20 paturi și 200 paturi staționar la Centrul COVID-19 MoldExpo.

La Centrul COVID-19 de la MoldExpo urmează a fi amenajate și activate gradual până la 300 de paturi. De asemenea, după finalizarea lucrărilor de reparație la IMSP SCM „Sfânta Treime” (luna aprilie) va fi deschisă o nouă secție de anestezie și terapie intensivă (Primăria a alocat finanțe din bugetul municipal). Numărul total de paturi în secția ATI la IMSP SCM „Sfânta Treime” va constitui 68 de paturi.

„Ne îngrijorează numărul mare de infectări, precum și problema creșterii numărului de bolnavi cu forme grave și foarte grave „, a subliniat Tatiana Bucearschi. Totodată, responsabilul a ținut să menționeze că spitalele municipale sunt pregătite, dispun de medicamentele necesare și sunt asigurate cu mijloace de protecție, pentru tratarea pacienților COVID.

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: