„Cine manipulează?”. Iarmaliuc spune da, Dodon ba. Apelurile efectuate de fostul șef de stat din arest la domiciliu – motiv de dispută
Full Article 4 minutes read

„Cine manipulează?”. Iarmaliuc spune da, Dodon ba. Apelurile efectuate de fostul șef de stat din arest la domiciliu – motiv de dispută

Ping pong-ul între fostul președinte de stat, cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită și procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, continuă. De această dată mărul discordiei îl reprezintă declarațiile lui Iarmaliuc potrivit cărora, în perioada 26 mai-10 iunie, Dodon ar fi efectuat, din arest la domiciliu, peste 700 de apeluri telefonice și ar fi primit zeci de SMS-uri. În timp ce fostul șef de stat îl acuză pe Iarmaliuc de „fals”, procurorul de caz susține că a informat mass-media în mod obiectiv și îl acuză pe Dodon că ar manipula cu datele.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul șef de stat Igor Dodon îl acuză pe procurorul Petru Iarmaliuc de scurgere de informație, manipulare și dezinformare. Se întâmplă după ce, pe 29 august, Iarmaliuc a declarat pentru presă că de pe telefonul lui Dodon ar fi fost efectuate, în perioada 26 mai-10 iunie, 700 de apeluri telefonice. Dodon susține că Iarmaliuc ar „dezinforma conștient” și ar manipula, astfel, cu opinia publică. Mai mult, Dodon a făcut public un act potrivit căruia în perioada sus-menționată de pe numărul său de telefon ar fi fost efectuate 746 de conexiuni telefonice exprimate prin 28 apeluri ieșire/intrare și 33 SMS-uri.

„Cine manipulează?”. Iarmaliuc spune da, Dodon ba. Apelurile efectuate de fostul șef de stat din arest la domiciliu – motiv de dispută

Facebook/Igor Dodon

„E vorba de discuții telefonice cu procurorul, poliția și rudele apropiate. Toată această informație o are și procurorul Iarmaliuc, dar a preferat să manipuleze. Subliniez încă o dată că nu am interdicție de a discuta cu orice persoane, inclusiv la telefon, excepție fiind cele implicate în dosar”, susține Dodon.

Fostul șef de stat spune că avocații săi au depus o nouă plângere în adresa Consiliului Superior al Procurorilor, prin care au cerut sancționarea „faptelor ilegale” ale procurorului Petru Iarmaliuc și „stoparea justiției televizate”.

Într-un comentariu pentru ProTV, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a respins acuzațiile lui Dodon. El susține că a informat „în mod obiectiv” presa și dezminte acuzațiile fostului președinte care îl acuză de fals.

„Apel intrare/ieșire se are în vedere că persoanele au fost cu anumite cartele, însă este indicat că au fost 746 de conexiuni telefonice în perioada respectivă. Spuneți-mi, vă rog frumos, cu ce am manipulat eu? (…) Dar de ce Igor Dodon, contrar indicației și contrar angajamentului pe care și l-a luat de a nu publica materiale din cauza penală, hașurează și nu arată că a avut 648 de conexiuni la internet. De ce nu arată asta? Cine manipulează?”, a declarat Petru Iarmaliuc pentru ProTV.

***

Amintim că Petru Iarmaliuc a făcut noi dezvăluiri, pe 29 august, cu privire la smartphone-ul lui Dodon pe care acesta l-ar fi folosit din arest la domiciliu. Procurorul a declarat că, timp de 16 zile, de pe iPhone-ul lui Dodon ar fi fost efectuate sute de apeluri. Iarmaliuc a recunoscut, însă, că încă nu este clar dacă fostul șef de stat a folosit smartphone-ul pentru a discuta sau nu cu persoane vizate în cauza penală, dar declară că ancheta va stabili acest lucru în scurt timp.

Precizăm că anterior, Iarmaliuc a declarat că Igor Dodon a folosit din 26 mai până la 10 iunie curent un telefon mobil performant de model iPhone 13 Pro Max, în timp ce la ședințele de judecată fostul șef de stat susținea că folosește un telefon simplu cu taste. La scurt timp, potrivit lui Iarmaliuc, telefonul ar fi ajuns la o altă persoană, care s-ar afla în afara țării.

Avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu, a declarat atunci pentru NM că judecătorul nu i-a interzis clientului său să folosească telefonul mobil, menționând că procurorii „investighează trădare de patrie și tot ei caută un telefon”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: